Rendkívüli ülést tartott a jogi, ügyrendi és pénzügyi bizottság

A márciusi képviselő-testületi ülést megelőzően rendkívüli ülést tartott a jogi, ügyrendi és pénzügyi bizottság. A grémium zárt ajtók mögött vitatta meg egy esetlegesen fennálló összeférhetetlenséggel és méltatlansági eljárás kezdeményezésével kapcsolatos napirendi pontját. Paks polgármestere a téma kapcsán úgy reagált, nincs sem összeférhetetlenség, sem méltatlanság. Szabó Péter szerint a napirendi pont tartalma is az ellenzék lejárató kampányába illeszkedik.

– Háromezer fő feletti lakossági számú település főállású polgármestere más kereső tevékenységet nem folytathat és egyéb tevékenységért díjazást nem fogadhat el. Polgármester úr már az előző bizottsági ülésen elmondta, hogy Paks II. felügyelő bizottságában díjazást fogadott el éveken keresztül. Ezen díjazás megalapozta az összeférhetetlenségi eljárást – mondta az ülés után Heringes Anita, a jogi, ügyrendi és pénzügyi bizottság elnöke. Hozzátette, méltatlansági eljárást azért indítottak volna, mert a polgármester szerinte nem hozta a testület tudomására a további kereső tevékenységet. A témáról a bizottság mintegy egy órás tárgyalást követően határozott. – A Fidesz–KDNP által biztosított többség azt a döntést hozta, hogy nem összeférhetetlen és nem méltatlan az eljárás, és ne vigyük a képviselő testület elé. Én azt kértem, hogy döntsünk arról, hogy ez az eljárás elinduljon, melyről majd a testület dönteni fog – mondta Heringes Anita. Hozzátette, a jövőben a grémium vezetőjeként az esetlegesen fennálló összeférhetetlenség, valamint a méltatlansági eljárás kezdeményezése miatt a kormányhivatalhoz kíván fordulni.

– Nincs összeférhetetlenség, nincs méltatlanság – reagált Szabó Péter. Paks polgármestere azt mondta, hogy március 11-i lemondásával megszüntette az összeférhetetlenséget, már a bizottság összehívásakor sem állt fent ez az összeférhetetlenség. – Méltatlanságról is volt szó, amiről azt gondolom, hogy akkor beszélhetnénk erről, ha rosszhiszeműen eltitkoltam volna ezt a fajta összeférhetetlenséget. De a bizottságot is tájékoztattam a megszüntetéssel párhuzamosan, tehát azt gondolom, hogy a méltatlansággal kapcsolatban is valótlanok azok az állítások, amit az ellenzék megfogalmazott – összegzett. Paks polgármestere szerint az ügy része az ellenzék lejárató kampányának. – Tökéletesen beleilleszkedik abba a PDF által 2019-óta folytatott politikai lejárató kampányba, amely eddig a PHG ügyében, hulladékgazdálkodással kapcsolatban csúcsosodott ki. Ott is most már a PDF képviselőinek papírjuk van róla, hogy az általuk elmondottak köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.