Márciusi képviselő-testületi döntések

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló beszámolóval – amit elfogadtak – kezdődött Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének márciusi ülése a Városházán.

Heringes Anita, a Paksi Deák Ferenc Egyesület (PDF) képviselője kérdezte Szabó Péter polgármestert azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzatnak szándékában áll-e finanszírozni előre töltött adrenalin-injekciók beszerzését a paksi nevelési-oktatási intézmények számára. Szabó Péter azt mondta, hogy egyetértenek a szándékkal és az anyagi fedezetet is biztosítja az önkormányzat, de a képzési és logisztikai feltételeket alaposan körbe kell járni.

Barnabás István, a PDF képviselője az iránt érdeklődött, hogy az árambeszerzési eljárás késedelmes lebonyolítása miatt a városi költségvetésből finanszírozott cégeknél, hivataloknál, mekkora többletköltséggel kell számolni a villanyszámlák kifizetésénél, mikor bonyolítják le a tendereket és milyen áron szerződött le az önkormányzat. Szabó Péter elmondta, hogy ezen a héten írta alá az ahhoz szükséges dokumentumokat, hogy az önkormányzat egyetemes szolgáltatóhoz csatlakozhasson, a képviselő többi kérdésére írásban válaszol.

Ezt követően a polgármester közérdekű bejelentést tett, miszerint 2017. június 30. óta a Paks II. Zrt. felügyelőbizottsági tagja volt, ám, miután tudomására jutott az a törvénymódosítás, melynek értelmében a díjazás ezen tevékenységért nem vehető fel, lemondott felügyelőbizottsági tagságáról, ezzel megszüntette az összeférhetetlenséget is.

Mezősi Árpád (PDF) közérdekű bejelentésben arra tett javaslatot, hogy a városban található védett növényeket jelölje meg az önkormányzat. Szabó Péter szerint intézkednek, hogy ez a lépés mihamarabb megtörténjen.

Az első napirendi pont az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása volt, amire egyes polgármesteri, illetve képviselő-testületi hatáskörök átruházása miatt volt szükség.

A továbbiakban kiegészítették a településrendezési eszközök módosításához szükséges városi csomagot. Ennek egyik alkotóeleme a Szent István tér és a Bajcsy-Zsilinszky utca közti telek átsorolása; itt a városközpont felújításakor körforgalom létesülne majd. A javaslatot a testület egyhangúlag elfogadta.

Jóváhagyták az önkormányzat többségi tulajdonában levő gazdasági társaságok 2022-es üzleti tervét is. A Paksi Fejlesztési és Vagyongazdálkodási Zrt. 2021. évi beszámolója esetében nem volt egyhangú a döntés, 7 igen, 5 nem (PDF) szavazattal fogadta el a testület.

A város 2022. évi közbeszerzési tervét tárgyalták a továbbiakban. Barnabás István szerint a közbeszerzési törvény vonatkozó paragrafusai nem biztosítják a nyílt versenyt, ezért módosító indítványokat nyújtott be.

– A 2011. évi 108. közbeszerzési törvény szerint, ha az építési beruházás becsült értéke nem éri el a 150 millió forintot, az ajánlatkéréssel lehet biztosítani a versenyt, legalább három ajánlattevőt kell felhívni ajánlattételre. Ez a közbeszerzési törvény 2015-ben veszítette hatályát, ekkor született meg a 115. paragrafus, ezt használjuk mi is, ami úgy szól, hogy ha az építési beruházás becsült értéke nem éri el a 100 millió forintot, akkor folytathat le hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást az önkormányzat, és legalább négy gazdasági szereplőnek kell egyidejűleg írásban ajánlattételi felhívást küldeni. Ez is módosult 2017-től úgy, hogy már 300 millió a becsült érték, és öt gazdasági szereplőnek kell megküldeni a felhívást – mondta Szabó Péter polgármester. Hozzátetette, hogy Barnabás István 2011-ben és 2015-ben is a képviselő testületben ült, 2015-ben alpolgármesterként részt vett a közbeszerzési bírálóbizottságban. – Ha eddig a képviselő úrnak nem okozott problémát ennek a közbeszerzési törvénynek az alkalmazása, nem értem, miért pont most okoz problémát, vagyis értem, politikai jellegűnek tekintem ezt a módosító indítványt – fogalmazott.

A módosító indítványokat Szabó Péter előterjesztőként nem támogatta, a testület 5 igen, 7 nem szavazattal ugyancsak elutasította, míg az eredeti határozati javaslatot 7 igen, 5 nem szavazattal elfogadta.

Ezt követően egyhangúlag jóváhagyták az útépítés és közműfejlesztés szervezéséről és önkormányzati támogatási rendszeréről szóló rendelet alapján készült pályázati felhívást. A felhívásban foglaltak szerint a közforgalom számára megnyitott közutak, utak, járdák, szennyvíz, ivóvízközművek, közvilágítás kiépítését támogatja az önkormányzat az érintett ingatlantulajdonosok hozzájárulásával, 70-30 százalékos arányban. A pályázatok támogatására idén bruttó 50 millió forint áll rendelkezésre.

Tárgyaltak az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kérelméről: a nukleáris létesítmény megközelítéséhez szükséges északi bekötőút szélesítéséhez ingatlanokat kell belterületbe vonni – ehhez hozzájárult a képviselő-testület.

Véleményezték a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola átszervezését, amelyre azért van szükség, mert az intézményben az angol nyelvet magasabb szinten, ötödik osztálytól emelt óraszámban kívánják oktatni.

Döntöttek pályázati felhívás közzétételéről az iparosított, illetve a hagyományos technológiával épült lakóházak tulajdonosai energia-megtakarítást eredményező beruházásainak önkormányzati támogatásával kapcsolatosan.

Határozott arról is a testület a központi orvosi ügyelet működtetését finanszírozó társult településekkel összhangban, hogy 10 százalékkal emelik a központi ügyelet működtetéséhez szükséges hozzájárulás összegét.

Zárt ülésen tárgyalták Heringes Anita képviselő indítványát azzal kapcsolatban, hogy Szabó Péter polgármesteri tisztsége összeférhetetlen a Paks II. Zrt.-ben betöltött felügyelő bizottsági tagságával, a polgármesteri tisztségre pedig az önkormányzati törvény vonatkozó paragrafusa alapján méltatlan. A képviselő indítványát a testület elutasította.

Végül döntöttek arról is, hogy a Paks Város Környezetéért kitüntetést az idén nem ítélik oda, a Paks Város Közbiztonságáért díjat pedig Gaszner Róbert paksi tűzoltó parancsnok kapja.