Átadták az Atommanók Bölcsődét

Munkahelyi bölcsődét hozott létre az MVM Csoport Pakson az erőműves dolgozók gyerekei számára. A Villany utcában található társasház fölszintjén alakítottak ki egy kétcsoportos bölcsődét, ahol májustól tizenhat gyermeket tudnak ellátni, hétköznapokon reggel hét órától délután öt óráig. Az Atommanók Bölcsőde udvarán egy száz négyzetméteres füvesített terület és egy huszonkét négyzetméteres fedett, árnyékolt terasz is található. Itt a játékok, homokozó mellett egy úgynevezett szolárzuhany, mobil párakapu is helyet kap majd.

– A jövő a bölcsődékben kezdődik. Az MVM Csoport a családok érdekeit tekinti a legfontosabbnak. Két évvel ezelőtt döntöttük el, hogy bölcsődei fejlesztésekbe kezdünk, mert egyre több gyermek született a vállalatnál, és a családbarát irodák, programok kialakítása mellett a gyermekek ellátását is szükségesnek láttuk. Budapest után májustól Pakson is lesz vállalati bölcsőde – mondta Gál Katalin, az MVM elnök-vezérigazgatói kormányzati tanácsadója a megnyitón.

A beruházáshoz 48 millió forinttal járult hozzá a Miniszterelnökség pályázat útján, a fennmaradó összeget az MVM Csoport vállalta magára. A PIP Nkft. a paksi atomerőmű rendelkezésére bocsátotta az épületet, így tudtak ott egy környezetbarát, modern bölcsődét kialakítani.

– Bár csak egy hónap múlva nyit ki az intézmény, már most betelt a létszám. Ez is mutatja, mekkora igény mutatkozik a munkahelyi bölcsődére – mondta dr. Kovács Antal, a MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója.

Az iparági bölcsőde jelentőségét taglalta Süli János is. – Egyrészt az atomerőmű munkavállalói szempontjából fontos ez a létesítmény. Az a legkényelmesebb, ha a szülő biztonságban, jó helyen tudja a gyermekét, míg ő dolgozik, és a bölcsőde igazodik a vállalat munkarendjéhez. Másrészt az a célunk, hogy a jövő generációjának egyfajta jövőképet mutassunk, és az atomerőműves dolgozók gyermekei büszkék legyenek szüleik munkahelyére – fogalmazott a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítésért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter.

A város szempontjából is kiemelten fontos a gyermekek ellátása. Szabó Péter, Paks polgármestere azt mondta, üdvözlik, hogy munkahelyi bölcsődét alakít ki az MVM Csoport Pakson. – Ez nagy segítség az önkormányzat számára, mivel a város lakossága folyamatosan növekszik. Egyes becslések szerint 2032-re 25 ezren laknak majd Pakson. A jövőben a város is több lépést tesz majd a gyermekek elhelyezése érdekében. A paksi önkormányzat jelenleg is komoly pénzeszközöket fordít a bölcsődei-óvodai ellátás biztosítására, több épületet alakítottak már át, és a közeljövőben is több fejlesztés valósulhat meg. Szeretnénk bővíteni a kapacitást, hogy minél több gyermeknek tudjunk ellátást biztosítani – összegzett a városvezető.

Forrás: TelePaks-Paksi Hírnök Facebook-oldal