Több mint száz bormintát értékeltek  

Két év kihagyás után huszadik alkalommal tartották meg a Rendhagyó borversenyt Pakson. A Paksi Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete által szervezett mustrára idén 116 minta érkezett. A verseny színvonalát jelzik, hogy nyolc bor 19 pont feletti pontszámot ért el és egyetlen nedűt sem kellett kizárni.

Fotó: TelePaks

A Fabro pincében gyűltek össze a helyi termelők, hogy megtartsák a már hagyománynak számító Rendhagyó borversenyt. A mustrát huszadik alkalommal szervezte meg a Paksi Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete.

Mayer Antal borász szerint a bírálat szigorú, de igazságos. – A szín, illat, íz összhatás számít. Ezeket próbáltuk meg objektívan figyelembe venni és kicsit elvonatkoztatni attól, hogy milyen borokat szeretünk – fogalmazott a helyi borász. Mayer Antal nemcsak kóstolta, értékelte a versenyen részt vett mintákat, hanem boraival egy arany és két ezüstérmet is kiérdemelt.

– A korábbi évekhez képest idén kevesebb minta érkezett a versenyre. A környékbeli termelők 116 bort neveztek a mustrára. Fehérborból negyvenegy, vörösborból huszonhét, roséból tizenhét, sillerből tizenegy, óvörösborból pedig húsz minta érkezett a versenyre, amelyeket öt bizottság értékelt – tájékoztatott Somkert Zoltán, a Paksi Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesületének alelnöke.

– A kevesebb borminta annak tudható be, hogy még mindig érezhető a koronavírus-járvány hatása. Reméljük, hogy lassan beindul az élet – mondta Leber Ferenc, Paks alpolgármestere, a Paksi Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete elnöke. Hozzátette: a mustra lényege éppen az, hogy a helyi boros gazdák meg tudják mérettetni magukat. – Attól rendhagyó ez a borverseny, hogy bárki részt vehet rajta, bírálhatja a borokat, kipróbálhatja magát és közben rengeteget tud tanulni – fogalmazott Leber Ferenc.

A huszadik Rendhagyó borversenyen negyvenhét arany, negyvenkét ezüst és húsz bronzérmet, illetve hét oklevelet osztottak ki és egy egyetlen bort sem kellett kizárni a mustrából.  A legmagasabb pontszámot, 19, 66 pontot Hirczi Ferenc 2019-es óvörös Cabernet sauvignonja érte el. Őt követték a Rikató Pincészet 2020-es óvörös merlot-ja 19, 52 ponttal és Fenyvesi József 2021-es fehér tramini bora 19, 32 ponttal.