Sünizene az interneten

Cseke Klári neve összefonódott a Sünizenével, a játékosan tanító, szülő-gyermek összhangjára építő foglalkozásokon gyermekek százai vettek részt az elmúlt években. A pandémia kihívás elé állította Cseke Klárit, de nem esett kétségbe: a játékosan tanító foglalkozásokat az online térbe helyezte át, ebben pályázat segítette.

Fotó: TelePaks

A Sünizene program Cseke Klári első gyermeke, Gabesz néhány hónapos korában kezdődött. A kisfiúval Klári baba-mama klubba járt, ahol barátnője vetette fel a zenebölcsi ötletét. Az első foglalkozás baráti körben zajlott, ez nőtte ki magát a ma már megyeszerte népszerű Sünizenévé. Klári folyamatosan tanulmányozta a hasonló gyermekprogramokat, módszereket, megkönnyítette a dolgát ének-zene-karvezetés végzettsége. A foglalkozásokon sokszor elénekelnek egy-egy dalt, mutogatnak is hozzá, a dallamot és a mozdulatokat a szülők is elsajátítják és otthon újra és újra átadják a gyerekeknek. A félévestől az óvodás korúig egyaránt látogatják a gyerekek a Sünizenét, az, hogy szüleikkel együtt tanulják a dalokat és meséket a család működésének is jót tesz.

A pandémia miatt 2 éven keresztül meghiúsult a személyes találkozás lehetősége, a Sünizene az online térbe költözött. Klári először megszeppent ettől, hiányzott neki a személyes kontaktus, de mindenképpen szerette volna segíteni programjával az otthon maradt anyukákat. Megkérte a családját, álljanak mellé és ezt szemrebbenés nélkül meg is tették. Klári férje, Cseke Gábor, jazztrombitás és zongorázik, fiuk, Gabesz beatboxol, de Bori és Timi lányuk is besegített, énekeltek, rajzoltak, báboztak együtt. Nem volt idegen tőlük ez a tevékenység, hiszen a Sünizenén nőttek fel, sőt aktív alakítói voltak ők is. Néhány élő adással jelentkezett Klári, de a minőséget nem találta megfelelőnek, így áttért arra, hogy felvételt készít a produkciókról. Minden lehetőséget kihasznált, hogy minél színvonalasabb műsorral jelentkezhessen a világhálón, így 2021-ben a Széchenyi 2020-as programra pályázott, és nyert. Ennek köszönhetően adódott mód arra, hogy 21 részes, adventtől húsvétig tartó projektet rögzítsenek, amelyre komolyan előkészültek, a nappaliban rendezték be a díszletet. Színvonalas technikai eszközöket, mikrofonokat is beszereztek. Klári elárulta: pozitív visszajelzések érkeztek a csatornáját követőktől, akik videófelvételeket is küldtek arról, hogyan sünizenél otthon a család. Most újra megnyílt a személyes találkozás lehetősége, de Cseke Klári a továbbiakban is tervez online projekteket. Cseke Klári csatornája elérhető a Youtube-on, a Klári Süni címszó alatt.