Lezajlott az Országos Szilárd Leó Fizikaverseny döntője

Huszonötödik alkalommal rendezték meg a hétvégén az Országos Szilárd Leó Fizikaverseny döntőjét. Az Energetikai Technikum és Kollégiumban tartott megmérettetésen 30-an vettek részt.

Fotó: TelePaks

Összetett gyakorlati feladat is várta a diákokat a Szilárd Leó fizikaverseny döntőjében. Számítógépes kísérleti mérések kezdődtek szombaton (04.23.) kora délután. A gyakorlati részt megelőzően, délelőtt elméleti kérdéssort kellett kitöltsenek a döntősök. Tíz feladat megoldására mintegy 180 percet kaptak, ami komoly kihívás elé állította még a legfelkészültebbeket is.

A verseny témái között helyet kapott például a fényelektromos jelenség, a hidrogénatom hullámmodellje vagy az atommag és szerkezete. A programnak az idei évben is az Energetikai Technikum és Kollégium adott otthont. Az intézmény igazgatója szerint külön öröm, hogy az ESZI idén is helyet ad a döntőnek. A házigazda iskolában úgy érzik, hogy a verseny hazajön, hiszen a paksi atomerőmű iskolája az ESZI, ahol az atomenergetikát szinte minden fórumon népszerűsítik.

A megmérettetést XXV. alkalommal rendezték meg. A negyedévszázados jubileum a versenybizottság elnöke szerint kiemelkedő siker. Dr. Sükösd Csaba a BME Nukleáris Technika Tanszék címzetes egyetemi tanár azt mondta, a megmérettetést indulásakor egyszeri alkalomra tervezték, mostanra viszont a részvételnek köszönhetően elérkeztek az ezüstjubileumhoz. A versenybizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy Marx György professzor sem számított az induláskor ilyen komoly eredményre.

A verseny fő célja a modern fizikai ismeretek iránti érdeklődés felkeltése, és annak minél szélesebb és mélyebb megismertetése. 2004-ben még finalista volt, most a versenybizottságban tevékenykedett dr. Papp Gergely. A Németországban dolgozó fizikus rendszeres kulcsszereplője a paksi a döntőknek. Jelenleg a szabályozott magfúziós kutatás témakörében dolgozik München mellett, de a távolság számára cseppet sem jelentett akadályt, az ESZI-ben 2022-ben is tiszteletét tette.

A döntőt két korcsoportban rendezték. Az idősebbek között a budapesti Toronyi András, míg a fiatalabbak között a szintén fővárosi Bencz Benedek diadalmaskodott. A Delfin-díjat Zsigri Ferenc, a Marx György vándordíjat pedig az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium vihette haza. Kategóriánkként az 1-3. helyezettet a Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány egyszeri ösztöndíjban részesítette.