A főutca felújítása volt a fórum témája

Igazán hangulatos, 21. századi, komfortos utcafelújítás történik majd – ezekkel a szavakkal nyitotta meg az április 27-re összehívott lakossági fórumot Szabó Péter, Paks polgármestere. A városházára várták mindazokat, akik a főutca Kereszt utcától a 6-os útig tartó szakaszának tervezett felújításával kapcsolatban kívántak kérdéseket feltenni, véleményeket megfogalmazni. A lakossági fórum arra hivatott, hogy ezeket az észrevételeket a szakemberek mérlegeljék, és amennyiben a szabályok lehetővé teszik, beépítsék majd a tervezési folyamatba.

Mint ismert, kormányzati támogatásnak köszönhetően mintegy 114 millió forint áll az önkormányzat rendelkezésére a szakasz terveztetésére. A tervezésről szóló szerződést az elmúlt év októberében írták alá Szabó Péter és a tervező Paks-Óváros Konzorcium képviselői. A konzorciumon belül a Bokút-Terv Kft. az útépítések tervezésével foglalkozik. Ügyvezetője, Bokker István elmondta, faltól-falig rendezést képzeltek el, új burkolattal, kiemelt szegélyekkel. Ezáltal keskenyebbé válna a burkolt felület, a felszabadult területekre növényeket ültetnének, a gyalogosokat csillapítószigetekkel ellátott okoszebrákon vezetnék át. Új elem a Szent István téri, Erzsébet Nagy Szálloda előtti körforgalom kiépítésének tervezése. Emellett a városi kerékpárutat a Kossuth utcáig kialakítanák, ott a túloldalra átvezetnék, majd a Duna-partig építenék ki. Alvállalkozóként a Garten Stúdió Kft. a tájépítészeti átalakítások felelőse. Szloszjár György ügyvezető elmondta: számba vették a problémákat, megvizsgálták, mely területeken indokolt különösen a zöldterület fejlesztése, hova tudnak utcabútorokat elhelyezni.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A két szakember a lakossági fórumon részletesen, látványtervek bemutatásával ismertette a tervezés folyamatát, a beszámolót követően a jelenlevők fogalmazhatták meg véleményeiket, kérdéseiket. Cseh László a gyalogátkelőhelyek láthatóbbá tételével kapcsolatban tett észrevételt, a polgármester válaszában elhangzott, hogy az önkormányzat is abban a megoldásban gondolkodik, amely már az Építők és a Kishegyi út kereszteződésénél bevált. A legtöbb észrevétel a tervezett körforgalom kapcsán érkezett. A tervezők szerint megvizsgálják a körforgalommal kapcsolatos kérdéseket, mint ahogy a parkolóhelyekről fogalmazott véleményeket is. Szabó Péter polgármester arról tájékoztatott, hogy a kész terveket is bemutatják a későbbiekben a lakosságnak.