Klímabarát Díjat kapott Paks

Első helyezést ért el Paks Város Önkormányzata a Klímabarát Települések Szövetsége Klímabarát Díj 2021 pályázatán kis- és középvárosok kategóriában – jelentette be Szabó Péter polgármester ma (04.29.) sajtótájékoztatón.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Mint mondta, 2014-től – korábban Süli János polgármester vezetésével – rengeteget dolgoznak azon, hogy minél élhetőbb, tisztább, energiahatékonyabb és klímabarátabb legyen a településünk. – Több hasonló díjban részesültünk már az elmúlt években, hogy csak kettőt emeljek ki, elnyertük a Családbarát Önkormányzat és a Kamaszbarát Önkormányzat címeket is, mindegyiknek szeretnénk a jövőben is megfelelni, ahogy a munkánk gyümölcseként méltán elnyert Klímabarát Díjnak is – fogalmazott a polgármester.

Elmondta, hogy a pályázatban bemutatták azt a munkát, amit az elmúlt években végeztek, beszámoltak a klímabarát beruházásokról. Kiemelte a közintézményekre telepített, energiafogyasztást csökkentő napelemes rendszereket, az iskolákban, óvodákban felszerelt energiahatékonyságot szolgáló okosmérőórákat, a hosszú évek óta létező, a hagyományos és iparosított technológiával épült lakóépületek energetikai felújítását támogató pályázatokat, az elektromos buszközlekedés bevezetését, amely területen további fejlesztés várható két hidrogén meghajtású busz beszerzésével kormányzati támogatással, illetve a kerékpárút-hálózat fejlesztését, amely szintén tovább halad. A polgármester kitért a város zöldfelületeire is, mint mondta, erre is kiemelt figyelmet fordít az önkormányzat. Említette az 1000 fát Paksra! elnevezéssel zajlott programot, amit a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft.-vel közösen és a DC Dunakom Zrt. közreműködésével valósítottak meg, a nagyszámú cserje és virágültetéseket, valamint a Virágos Magyarország versenyben elért eddigi eredményeket. Kitért arra is, hogy ha utcafelújítás, térfelújítás történik a városban, kiemelten odafigyelnek arra, hogy lehetőség szerint növeljék a zöldfelületet. – Mindezzel a cél, hogy Paks tiszta, zöld település legyen. A Klímabarát Települések Szövetsége pályázatán elért első helyezés visszajelzés arról, hogy jó úton járunk – mondta Szabó Péter.