Sikeres volt az éremgyűjtő találkozó Pakson

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a Paks II. Zrt., az Atomenergetikai Múzeum, az Első Magyar Jelvénymúzeum és a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete 2022. május 1-én közösen rendezte meg az első paksi éremcsere találkozót és börzenapot.

Mintegy 200-an érkeztek május elsején az Erzsébet Nagy Szálloda báltermébe. Valamennyi érdeklődő azért jött, hogy éremgyűjteményét bővítse. Az asztalt igénylő gyűjtőtársak 7.30 és 8 óra között foglalhatták el helyüket. Utána vette kezdetét hivatalosan az adás-vétel, csere-bere.

Magas nemesfém tartalmú érméket 5-15 ezer forintértékben lehetett beszerezni. Az ár csupán jelzésértékű szám volt. A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének elnöke szerint valamennyi érem a névértéknél jóval többet ér. Csóka Ferenc hozzátette, limitált darabszámú érmék beszerzése igazi befektetés lehet fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

Forrás: TelePaks-Paksi Hírnök Facebook-oldal

Érméken, jelvényeken kívül régi papírpénzeket is beszerezhettek a gyűjtők. Mindannyian emlékszünk még a „lila ötszázasra” Ady Endre, vagy a papír „ötvenesre” II. Rákóczi Ferenc arcmásával. A sértetlenül maradt példányokért akár 5-10 ezer forintot is elkérhetnek az árusok. A találkozón a múltnak ezen szeletébe is belekóstolhattak a résztvevők.

Az ország több pontjáról érkeztek Paksra a találkozóra. A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének elnöke üdvözölte az új helyszínt. Csóka Ferenc külön kiemelte, hogy hatalmas köszönet jár mind az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nek, mind pedig a Paks II. Zrt.-nek azért, mert támogatták az első éremgyűjtő találkozót. A szervezésben egyébként jelentős szerepet vállalt Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója, hiszen maga is éremgyűjtő.

Az esemény keretében az erőmű saját éremgyűjteményébe is betekintést nyerhettek az érdeklődők az exkluzív helyszínen tartott kiállításon. A rendezvényen az Atomenergetikai Múzeum mutatta be azokat az érméket a gyűjteményből, amelyek a Paksi Atomerőmű mérföldköveinek megünneplése alkalmából készültek limitált számban.

Jelvények is megtekinthetők, vásárolhatók, csereberélhetők voltak, hiszen a közelben – Bogyiszlón – található az ország első, és eddig egyetlen jelvénymúzeuma. Az alapító, Király József, aki jelvényeket és érmeket is gyűjt, szintén részt vett a paksi találkozó megszervezésében. A belépés ingyenes volt, csak akik árusokként érkeztek, azoknak kell fizetniük az asztalokért.