Szombaton sem maradunk kosárlabda nélkül

A férfi kosárlabda NB I/A csoportjában az alsóházi középszakasz után az Atomerőmű SE csapata a 13. helyen végzett 11 győzelemmel, és 21 vereséggel, míg a Pécsi VSK-VEOLIA az utolsó, 14. helyet szerezte meg. A versenykiírás értelmében a 14 csapatos pontvadászatban a táblázat utolsó két helyezettje két nyert mérkőzésig tartó párharcot vív a kiesés elkerüléséért. Az első mérkőzésen a piros-kékek a Gesztenyés úti sportcsarnokban fogadták a baranyaiakat és magabiztos 95-77 (27-14, 22-25, 26-21, 20-17) arányú győzelmet arattak. A mai (05.11.) pécsi összecsapáson ha nyer az ASE, a PVSK búcsúzik az elsőosztálytól.
Nos, a pécsiek az utolsó percben gondoskodtak róla, hogy a harmadik mérkőzésen dőljön el, hogy ki lesz a kieső.

Nagyon jól indult a mérkőzés paksi szempontból, Brzoja, Eilingsfeld, majd Brown hárompontosa landolt a hazai gyűrűben. Az első pécsi kosárra több mint négy percet kellett várni, de nem egész másfél perc alatt 8-11-re feljöttek. Brzoja, aztán Eilingsfeld kétszer is betalált közelről, hét perc után 8-17 állt az eredményjelzőn. Goins hármasával újra kilenc pontra nőtt az ASE előnye, amiből hét megmaradt a tízedik perc végére.

Rosszul kezdődött a második negyed, egy figyelmetlen bedobás után a meglépő pécsi játékost sportszerűtlenül szerelte Goins, egy büntetőt értékesítettek a hazaiak, majd egy hármast is dobtak. Bő egy perc elteltével időt kért az Atom, egy közeli találattal 21-22-re feljöttek a fekete-fehérek, akik az időkérés után a vezetést is átvették. Nem ment a játék a piros-kékeknek, sorra maradtak ki a dobások, öt perc alatt egyedül Brzoja talált be közelről. Ebben az időszakban a hazaiak szorgosan gyűjtötték a pontokat, a paksi játékosok erejéből csak az egyenlítésre futotta. Keith büntetőinek csak a felét értékesítette, 37-33-ra ellépett a PVSK. Eilingsfeld utolsó másodpercekben szerzett közeli találatával sikerült egy találatra csökkenteni a hátrányt a huszadik perc végére.

Brown hármasával kezdődött a harmadik felvonás, aztán Eilingsfeld is jól célzott távolról, Kovács Ákos közelije után 43-44-et mutatott az eredményjelző. Sok volt a hiba, az eladott labda, a hazaiak visszavették a vezetést, az ötödik percben öt pontra nőtt az előnyük. Kovács Ákos középtávolija és Keith közelije után időt kért a PVSK, a hetedik perc elején. Bő két percen keresztül csak tüzeltek a csapatok, de nem találtak, Brown kettesével átvette a vezetést az ASE, az utolsó pontokat Keith szerezte.

Brown triplája és Brzoja kettese után hét pontra nőtt a paksi előny. Eilingsfeld talált be kétszer két pontot érően, hazai oldalról egy közeli érkezett válaszul. 60-66-nál megint percekig bedeszkázták a gyűrűket, az ötödik perc végén időt kért Jan Pavlik. Tartotta 5-7 pont közötti előnyét az Atom, úgy látszott, a hazaiak is kezdenek beletörődni a sorsukba. Egy perc huszonnégy másodperccel a vége előtt támadott az ASE, Brown eladta a labdát, amiből könnyű kosarat szerzett a pécsi csapat. Időt kért a Paks, ami után 68-71-nél újra a hazaiakhoz került a labda, és senkitől sem zavartatva egy triplával egyenlítettek. Az ASE támadása eredménytelen volt, huszonöt másodperccel a vége előtt időt kért a Pécs. Faultoltak a piros-kékek, a vendéglátók pedig értékesítették büntetőiket. Már csak tizenhárom másodperc volt hátra, támadott az Atom, Brown középtávolija lejött a gyűrűről, a lepattanót Pacevicius szerezte meg, de ő sem talált be, véget ért a negyven perc.
A mindent eldöntő harmadik mérkőzésre szombaton (05.14.), a Gesztenyés úton kerül sor.

Pécsi-VSK Veolia – Atomerőmű SE 73-71 (15-22, 24-14, 16-21, 18-14).
ASE: Frank -, Brown 13/9, Pajor -, Keith 11, Kovács 6, Eilingsfeld 20/6, Pacevicius -, Brzoja 16/3, Orgona NJ, Goins 5/3, Kis Raul NJ, Karosi NJ.

A kép illusztráció. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks