Héttorony Fesztivál – Paks a programsorozat egyik állomása

Idén május 18. és 28. között rendezik meg a Héttorony Fesztivált, ami a legjobb világ- és népzenei produkciókat viszi el Makovecz Imre tereibe. Az építészeti-zenei eseménysorozat programjait idén tavasszal tartják, de az ünnepi gála a már megszokott időpontban, novemberben lesz. A helyszínek között Paks is szerepel.

Szentlélek templom Paks. Fotó: Babai István/korábbi felvétel

A Kárpát-medence Makovecz Imre által tervezett épületeiben évtizedek óta hagyományként van jelen a Héttorony Fesztivál, ami a világ- és népzene klasszisait hozza el az organikus építészet magyar mesterének tereibe. A hagyományosan novemberben – az építész születésnapját megelőző időszakban – megvalósuló rendezvénysorozat első részét idén májusban rendezik meg, így a tavaszi megújulás jegyében tekinthetik meg a koncerteket, építészeti előadásokat és kiállításokat az érdeklődők. Az ünnepi gálára a már megszokott, novemberi időpontban kerül majd sor.

A fesztivál május 18-án Sárospatakon indul, majd Mátészalkán, Csengeren, Visegrádon, Szigetváron, Pakson, Temesváron és Kolozsváron találkozhatnak a világzene és népzene rajongói kedvenceikkel. A fellépők között találjuk többek között Lakatos Mónikát, Gryllus Dánielt, a Sebő Együttest, a Resti Kornél zenekart, a Szent Efrém Férfikart, Kacsó Hanga Borbálát, Szabó Dánielt, Szirtes Edina Mókust, Ferenczi Györgyöt és az 1-ső Pesti Rackákat, Tímár Sárát, Herczku Ágit és a Bandát, illetve a Kerekes Band-et. Az organikus építészet jelenébe olyan szakemberek előadásain és kiállításain keresztül kapnak betekintést a résztvevők, mint Turi Attila, Salamin Ferenc, Erhardt Gábor, Csernyus Lőrinc és Bata Tibor.

Idén 30 éve, hogy megépült Makovecz világhírű, héttornyú sevillai pavilonja. Kiss Ferenc, a fesztivál művészeti vezetője és alapítója alkotta meg az épület programzenéjét 1992-ben. Az ünnepi évforduló megjelenik a 2022-es fesztivál tematikájában, az építészeti előadások számos ponton kapcsolódnak a sevillai pavilonhoz, valamint a 2020-es dubaji Magyar Pavilonhoz, amely Csernyus Lőrinc, a fesztivál építészeti szakértőjének alkotása.

Szentlélek templom Paks. Fotó: Babai István/archív

Paksi program:

Május 26. Paks – Szentlélek Templom:

18:30 Makovecz Imre – A Feltámadás Temploma építészeti kiállítás

19:00 Tímár Sára és zenekara: Ének a határtalanról

Tímár Sára generációjának egyedi hangú, kísérletező kedvű énekese 2011-ben elnyerte a Junior Príma Díjat magyar népművészet és közművelődés kategóriában. Bár a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékén szerzett előadói és tanári diplomát, érdeklődési köre kiterjed a népzene határterületeire is. A Sebő együttes tagjaként került kapcsolatba az énekelt versek világával, a népi énekhang kreatív lehetőségeit pedig a Dalinda énekegyüttes alkotó alapítójaként keresi. Új műsoruk címe: Ének a határtalanról. Az énekesnő újabban dalszerzőként versmegzenésítéseket és népzenei feldolgozásokat készít, szerzőtársa Szabó Dániel. Olyan Weöres Sándor verseket és népdalokat gyűjtöttek egybe, amelyek központi témája az örökkévalóság, harmónia keresés, halál utáni élet, tudatosodás, vagy az örök érvényű szerelem. Ezekben a témákban tükröződik az énekes előadó lelki világa és igénye a leglényegesebb életesszenciák megélésére. A versek és népdalok zenei kísérete hűen tükrözi annak mondanivalóját, mindemellett a hallgatóságnak kiváló szórakozást nyújt. Hol felemel, magasba repít, hol pedig az emberi lélek mélyebb rétegeit feszegeti.

20:00 Kacsó Hanga és Szabó Dániel: Édes hazám, Marosszék

Székelyföld és Felső-Maros mente népzenéjének szeretete hívta életre ezt a duót, mely 2019-ben debütált a vajdasági Magyarkanizsán. Hangát rokoni szálak is kötik a Marosszéki Mezőséghez, így gyerekkorától fogva rengeteget foglalkozott a térség énekes repertoárjával. Dánielt a kiművelt stílusú, dallamszerű cimbalomjáték ragadta meg, melyet az erdélyi népzenei táborok alkalmával még idős mesterektől sikerült ellesnie. A duó autentikus formában próbálja megragadni e változatos dialektus régies repertoárját, felhasználva Seprődi János, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Lajtha László század eleji gyűjtéseit. A letisztult énekhangot a barokk csembalót idéző cimbalomjáték kíséri, illetve egészíti ki. A koncertanyag egyszerre bensőséges és kirobbanó, magasztos és egykedvű, táncos hangvételű.

A rendezvény ingyenesen látogatható.
További információ: https://www.hettoronyfesztival.hu

(Forrás: Héttorony Fesztivál sajtóközlemények)