Vizitben az urológia szakrendelésen

Az urológia mindkét nem esetében a vizeletelválasztó és -elvezető rendszer (vese, vesevezeték, húgyhólyag, húgycső), továbbá a férfiak esetében a nemi szervek húgyutakkal közös szakaszainak (herék, mellékherék, prosztata) megbetegedéseivel foglalkozó szakterület. Pakson huszonöt éve van urológia szakrendelés, amely jelenleg a gyógyfürdőépület földszintjén található. A pácienseket dr. Könyves Károly főorvos fogadja a szakrendelésen, ahova beutaló nem szükséges, viszont előjegyzés igen – kivéve a sürgős eseteket –, időpontot az interneten lehet foglalni, vagy telefonon egyeztetni, az elérhetőségek a paksigyogyaszatikozpont. hu oldalon a szakellátás menüpont alatt megtalálhatók.

Dr. Könyves Károly elmondta, hogy a betegségek között vezetőhelyet foglalnak el a prosztatabetegségek, úgymint a gyulladások, a prosztata (dülmirigy) jóindulatú megnagyobbodása, valamint daganatai. A prosztata megbetegedései mellett gyakran találkoznak az urológusok a vesekövességgel is, ami férfiakat és nőket egyaránt érinthet, illetve a nőknél jellemző problémák a húgyúti fertőzések és a vizeletinkontinencia (akaratlan vizeletvesztés) állapot. A szakrendelésen helyben végeznek húgycsőtágítást (kisebb húgycsőszűkület esetén), illetve katétercserét is.

Dr. Könyves Károly. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

A szakorvosi vizsgálat orvos-beteg konzultációval kezdődik, ehhez a páciensek vigyék magukkal korábbi leleteiket, valamint a rendszeresen szedett gyógyszereik pontos listáját. Ezután fizikális vizsgálat, ultrahangvizsgálat (elvégzéséhez telt hólyag szükséges) és általános vizeletvizsgálat következhet. Ha szükségesnek tartja a szakorvos, további labor-, ultrahang-, illetve eszközös vizsgálatra küldi a beteget, illetve más szakrendelésre, a leggyakrabban belgyógyászatra, illetve nőgyógyászatra. A kórházi ellátást igénylő betegeket a Tolna Megyei Balassa János Kórház urológiai osztályára küldik.

Az alkalmazott terápia lehet konzervatív vagy műtéti kezelés. Például vesekövesség esetében a nagyon pici vesekövek drasztikus folyadékfogyasztás mellett spontán távozhatnak a szervezetből. Ha ez nem megfelelő, segíthet a kórházi körülmények között, lökéshullámmal végzett (ESWL) kőzúzás, végső esetben azonban sebészeti beavatkozással távolítják el a követ a veséből. Ha a húgyvezetékben akadt el, akkor endoszkóppal veszik ki. Dr. Könyves Károly kitért arra, hogy a Paksi Gyógyászati Központ égisze alatt egynapos sebészet is működik, ahol szakorvosi beutalóval és előjegyzéssel jelenleg sebészet, nőgyógyászat, urológia, ortopédia és traumatológia szakterületeken végeznek olyan műtéti típusokat, amelyek nagy biztonsággal, rutinszerűen elvégezhetők (nőgyógyászati kisműtétek, sérvműtétek, aranyérműtétek, prosztata-hőkezelések, artroszkópos térdműtétek, kisebb kéz- és lábműtétek). – A prosztata-hőkezelés egy igen kíméletes, jó hatásfokú eljárás prosztatamegnagyobbodás, illetve egyes gyulladásos problémák esetén, a kezeléssel elkerülhető a komolyabb műtéti beavatkozás. Különféle tüneteket mutathat a prosztatamegnagyobbodás, melyek közül első helyen a vizelési zavarok állnak, ilyenkor a vizelés fájdalmas, gyakori és nehézkes, a vizelet mennyisége kevés, az ürítés ereje csökken. A megnagyobbodott prosztata állandó nyomást gyakorol a húgyvezetékre, akadályozza a vizelést és visszahat a vesére, amely a nyomás, illetve a fertőzött vizelet miatt egyaránt károsodhat, azaz akkor is súlyos betegséghez vezethet, ha a prosztata nem mutat rákos elváltozást. A NEAK által finanszírozott kezelés hatására végbemenő folyamat eredményeként csökken a prosztata térfogata, így pedig a vizelési panaszok – összegzett az orvos. Megemlítendő még, hogy a kiemelkedő gyógyhatású paksi gyógyvíz többek között urológiai gyulladások kezelésére is alkalmas.

A prevencióról szólva dr. Könyves Károly egyebek mellett elmondta, hogy a húgyhólyagrák esetében a rizikófaktorok közül a legfontosabb a dohányzás, valamint hogy a hosszan tartó elégtelen folyadékbevitel komoly urológiai problémákat is okozhat, gyulladásokat, vesekövet. Kitért a szűrés fontosságára is, mint mondta, a férfiaknak ötvenéves kor felett panaszmentesség esetén is évente ajánlott a prosztataszűrés.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

A Paksi Gyógyászati Központ urológia szakrendelésén két asszisztens dolgozik, Németh Andrea és Kelemen Éva, akiket sorozatunk gyermekpulmonológia szakrendelésről szóló részében már megismerhettek. Most is elmondták, hogy kiemelten fontosnak tartják a kedvességet, a feszültségoldást, a türelmet és a lehető legnagyobb komfort biztosítását a vizsgálatok során. Az adminisztráción túl asszisztálnak a különböző orvosi vizsgálatoknál, valamint az általános vizeletvizsgálat elvégzése és a betegmozgatás is a feladataik közé tartozik. Kiemelték, hogy mivel hosszú évek óta dolgoznak ebben a felállásban, gördülékenyen működik a szakrendelés.