A huszonkettedik német nemzetiségi napot tartották

Az elmúlt két esztendőben nem tudták megrendezni a német nemzetiségi napot a koronavírus-járvány miatt, így az ideit talán a megszokottnál is nagyobb várakozás előzte meg. A nagy múltú rendezvény keretében adták át a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat által alapított Arany Rozmaring Díjat, illetve megünnepelték a Roger Schilling Fúvószenekar alapításának harmincadik évfordulóját.

A 22. alkalommal megrendezett német nemzetiségi napra a Táncsics-parkba várták a lakosságot, ahol a nagysátorban a színpadi program zajlott, fellépett a Reichertshofener Musikanten, paksi általános iskolák diákjai, valamint a Paksi Napsugár Óvoda Szivárvány és Süni csoportjai, a Hímesházi Sonnenblumen Kórus, illetve a Paksi Német Nemzetiségi Tánccsoport.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Ünnepi pillanatoknak is tanúi lehettek a vendégek. Hagyományosan ezen a rendezvényen adják át a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat elismerését, az Arany Rozmaring Díjat, amit a német nemzetiségi kultúra és emberi kapcsolatok ápolása, fejlesztése érdekében végzett közéleti tevékenység elismerésére alapított a szervezet, és először 2010-ben adták át. A kitüntetést 2022-ben Forster József vehette át, aki immáron harmincöt esztendeje munkálkodik mindezért, egyebek mellett alapítója volt az egykori Schilling Roger Német Nemzetiségi Egyesületnek, szerepe volt a Roger Schilling Fúvószenekar megalakulásában, a Reichertshofen és Paks közötti testvérvárosi kapcsolat kialakításában és a dunakömlődön álló kitelepítési emlékmű megvalósításában.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A sváb zenei hagyományokat őrző fúvószenekart 1991-ben hozták létre, a jubileumot az idei német nemzetiségi napon ünnepelték meg. A zenekart Paks önkormányzata 2008-ban Pro Urbe-díjjal tüntette ki, 2014-ben pedig megkapták a Pro Cultura Minoritatum Hungariae, azaz a magyarországi kisebbségek kultúrájáért díjat, amit a nemzetiségek napja alkalmából rendezett X. Nemzetiségi Gálán vettek át Budapesten. A Nemzeti Művelődési Intézet 2005-ben alapított díjával azoknak a Magyarországon élő nemzetiségekhez tartozó személyeknek, szervezeteknek a munkáját ismerik el, amelyek kiemelkedő tevékenységet végeznek anyanyelvű kulturális örökségük megtartásáért, fejlesztésért. A társaság tagjainak egyöntetű véleménye, hogy a zenekar összetartó ereje egymás elfogadásában, a sok együtt töltött időben és barátságukban rejlik, írtuk a zenekar történetéről korábban (2016), a teljes cikk ide kattintva olvasható.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Ahogy az már hagyomány, a német önkormányzat idén is vendégül látta a nyugdíjasokat egy-egy korsó sörre. A gyerekeket ugráló várakkal, trambulinnal, kézművesfoglalkozással várták, volt vásári udvar is, valamint bemutatkozott a dunakömlődi Ízőrző Porta. A 22. német nemzetiségi napot bállal zárták, ahol a Somorer Jungs zenekar zenélt.