Tartalmas és hasznos volt a TEIT franciaországi tanulmányútja

Két atomerőműben járt, azok vezetőivel és a környező települések polgármestereivel tárgyalt idei tanulmányútján a TEIT. A Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás választása azért esett Franciaországra, mert ott működik Európát tekintve a legtöbb atomerőmű és a jövőben is fontos szerepet szánnak a nukleáris energiának, akárcsak hazánk. A tapasztalatokról dr. Filvig Géza elnök, Kalocsa polgármestere, valamint Szabó Péter Paks polgármestere sajtótájékoztatón számoltak be a paksi városházán.

Dr. Filvig Géza, a TEIT elnöke, Kalocsa polgármestere (b.) és Szabó Péter, Paks polgármestere (j.). Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– Az elmúlt három évtizedben több külföldi tanulmányutat szervezett a TEIT, melyek fő célja a tapasztalatszerzés, a jó gyakorlatok megismerése és a hazai tevékenységgel történő összehasonlítás volt – kezdte beszámolóját dr. Filvig Géza. Kiemelte, hogy a francia villamosenergia-termelés 70 százalékát biztosítja az 56 működő blokk, hat újabb építéséről már megszületett a döntés, illetve nyolc további építését tervezik. – Az atomenergia alkalmazása környezetvédelmi, ellátásbiztonsági és gazdasági szempontból is jelentős előnyökkel jár – fűzte hozzá.

Elmondta, hogy először a Blayais atomerőműben jártak, ahol a négy ikerblokkos reaktor, egyenként 910 MW-os, nyomottvizes technológiájú blokk üzemel immár negyven éve. Folyamatban van az üzemidő-hosszabbítási program, aminek eredményekét összesen további húsz évig szeretnék üzemben tartani a reaktorokat, amelyek fejlesztésére, biztonságnövelésére jelentős összegeket fordítanak.

Fotó: TEIT

A delegáció meglátogatta a Golfech erőművet is, ahol két harminc évvel ezelőtt épült, egyenként 1310 MW-os, nyomottvizes technológiájú reaktor üzemel. A meglévő egységek üzemidő-hosszabbítását, illetve új blokkok létesítését tervezik. A TEIT elnöke elmondta, hogy az atomerőmű biztonsági igazgatója mutatta be a létesítményt, illetve beszélt a biztonságnövelő programról. – Nagy élmény volt, hogy szigorú szabályok mellett bemehettünk a turbinagépházba és testközelből láthattunk egy tízévente esedékes karbantartási folyamatot – fogalmazott dr. Filvig Géza. Kitért arra is, hogy jártak a szimulátorközpontban, ahol éppen zajlott a blokkvezénylői személyzet képzése.

Szabó Péter, Paks polgármestere a francia településvezetőkkel folytatott megbeszélésekről elmondta, hogy elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy az atomerőművek környezetében lévő települések milyen kapcsolatot ápolnak a működtető cégekkel, és kapnak-e támogatást az önkormányzatok. Kiemelte, hogy jó alkalom egy-egy ilyen eszmecsere az önkormányzati működés és struktúra összehasonlítására. Elmondta, hogy a lakosság tájékoztatása, a transzparens működés kiemelt szerepet játszik Franciaországban is. Olyan formális szervezet, mint hazánkban például a TEIT, nincs, de a hazainál szélesebb kört vonnak be az együttműködésbe. Közvetlen támogatást nem kapnak a települések. – Az önkormányzatok pályázati úton juthatnak pluszforráshoz, amit fejlesztésre fordíthatnak, ami meg is látszik a környezeten. Ezt különösen Golfechben láttuk – emelte ki Paks polgármestere. Kitért arra is, hogy az atomerőművek számtalan területen – kultúrában és sportban – támogatást nyújtanak a befogadó környezetnek.

Dr. Filvig Géza a tájékoztató végén arról is beszámolt, hogy a pandémia okozta kétéves szünet után Szlovéniában találkoztak az Európában működő TEIT-hez hasonló önkormányzati társulások vezetői. Az e szervezeteket tömörítő GMF ülésén aktuális kérdésekről és a közel jövőre vonatkozó tervekről tárgyaltak.