Város napja kulturális kavalkád

Az idei Város napján a régebbi programelemek mellett – mint például a halászléfőző verseny vagy a felvonulás – a kínálatban tavaly megjelent kiállítás és filmvetítés is volt. A rendezvényt tavaly új helyszínen tartották, és idén ezen nem változtattak, az Atom térre várták a lakosságot.

A  Város napja kulturális kavalkád május 20-án kezdődött Paks hangban és képben  címmel. A  hangot helyi, illetve helyi kötődésű zenekarok, a PistiEst, a Hesz Ádám Akusztik Weller P. Hanna közreműködésével, a Weisz Brothers, a The Houdinis, az ORIGAMiES és Zombi Time/Zomborka Zoltán képviselték. A képet Szép Zsóka, Babai István, Huszár László, Kövi Gergő és Schmidt Ferenc paksi fotósok, akik közös kiállítást rendeztek Ahogy én látom lencsén keresztül címmel a Csengey Dénes Kulturális Központban. A  tárlatot Szántó Zoltán alpolgármester nyitotta meg. Zárógondolataiban megköszönte a kiállítóknak, hogy képeikkel megragadják Paks egy-egy rezdülését, tovatűnő, soha vissza nem térő pillanatát. – Egy település lakóinak pedig mi sem lehet aktuálisabb tárlat ennél a Város napján – mondta.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A másnapi programban szerepelt a hagyományos felvonulás, amelyen mintegy harminc civil szervezet, intézmény mutatkozott be, és felvonult Paks két testvérvárosa, Zenta és Reichertshofen küldöttsége is. Elmaradhatatlan színfolt a halászléfőző verseny, amelyen idén huszonöten ragadtak fakanalat. Szintén állandó programelem a Város napján a paksi amatőr művészeti csoportok, civil szervezetek, intézmények, cégek bemutatkozása kóstolókkal, játékokkal, egyéb foglalkozásokkal, valamint a színpadi program helyi előadókkal. A vásártéren különböző kézművesportékákat, ételeket, italokat lehetett vásárolni. Mindemellett ingyenes filmvetítésre invitálták a közönséget a Paksi Moziba, a kínálatban szerepelt a LADIK Egyesület megbízásából készített A mi Dunánk című dokumentumfilm, ami egy hat alkalomból álló, pályázati támogatással megvalósuló, a folyó múltját, jelenét és jövőjét fókuszba helyező programsorozat része. A film alkotói Vida Tünde, Babai István, Schmidt Ferenc.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A felvonulás után Szabó Péter, Paks polgármestere mondott köszöntőt. Kiemelte, hogy ezen a napon ünnepeljük a város oktatását, sportéletét, kulturális közösségeit, a helyi gasztronómiát és borkultúrát, a civil közösségek sokszínű erejét, és minden paksi polgárt, aki tudásával, hivatásával, az itt élők mindennapjainak szolgálatával erősíti a város életét, és szebbé teszi közösségünk arcát.

Kora délután kihirdették a halászléfőző verseny eredményét. A legjobb halászlevet a Fidesz–KDNP helyi csapata készítette, a serleget Pálmai Klára vette át a Süli János miniszter, Pekárik Géza vezérigazgató és Szabó Péter polgármester alkotta zsűritől. Pálmai Kálra elmondta, hogy a nővére férjétől, néhai Szigeti Lajostól tanulta a halászléfőzés tudományát. – Olyan hozzávalókat is beleteszek, amit más nem, saját főzésű paradicsomlevet, valamint fokhagymát és zöldpaprikát – árulta el, hozzátéve, hogy természetesen alap a kiváló minőségű hal. Második helyezést ért el a Paksi Városi Vegyeskar és harmadik lett a Reform Főzőklub Egyesület kettes számú csapata. Különdíjas lett a Kulinárius Laboratórium formáció halleve.

A Város napja kulturális kavalkád programot a Halott Pénz koncertje zárta, ahol fergeteges volt a hangulat.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal