Süli János: felértékelődik a nukleáris energiatermelés szerepe

A célunk változatlan, felépíteni a két új paksi blokkot – szögezte le Süli János, aki az új kormányzati struktúrában a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkáraként felügyeli tovább a beruházást.

Süli János, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. Fotó: Paks II. Zrt.

Az atomerőmű két új blokkjának megépítése Magyarország nemzetbiztonsági, nemzetgazdasági, nemzetstratégiai érdekeit szolgálja – hangsúlyozta nemrégiben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán, ahol bejelentette: az új kormányzati struktúrában Süli János a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkáraként felügyeli tovább a beruházást. – Süli Jánossal felgyorsítjuk az építkezést – szögezte le a miniszter, aki arról is beszélt, hogy minisztériuma számára a paksi szakember „az átigazolási időszak legnagyobb fogása”.

– A cím, a megszólítás új, a cél azonban változatlan: felépíteni a két új paksi blokkot – beszélt államtitkári kinevezése kapcsán Süli János, hozzátéve: a kormányzati irányítás változatlanul marad a Deák Ferenc utcában, ahogyan változatlan lesz az erőmű-építkezést koordináló Paks II. Zrt., a „kerítésen kívüli” munkákat bonyolító PIP Kft. és az innovációs tevékenységet és gazdaságfejlesztést végző Hunatom munkája is. Megerősítette, hogy Szijjártó Péter miniszterrel fel kívánják gyorsítani a beruházást, hogy 2023 második felében megtörténhessen az első betonöntés, majd 2030-ra hálózatra lehessen kapcsolni az új atomerőművi blokkokat. A májusban megalakult kormányban Paks II.-ért felelő külgazdasági és külügyminiszter az új struktúra révén naprakész információkkal rendelkezhet a projektről. Szijjártó Péter május 26-án már be is számolhatott egy fontos dokumentum, az új blokkok megépítéséhez szükséges résfal építési engedélyének kézhez vételéről. Süli János rögzítette, hogy az Európai Unió által hozott szankciók nem vonatkoznak a nukleáris iparágra, és a Paks II. projektben érdekelt nyugati cégek is megerősítették, hogy folytatni kívánják a paksi együttműködést.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy napjainkban még inkább felértékelődik a nukleáris energiatermelés szerepe. – Az atomenergia a legkiegyensúlyozottabb, legkiszámíthatóbb és legolcsóbb energiaforrás, hiszen egyrészt éjjel-nappal rendelkezésre áll, másrészt több évre előre betárolható az üzemanyag, végezetül pedig ez az energiatermelési forma képes biztosítani a rezsicsökkentés vívmányait – mondta el, hozzátéve: az új blokkok jelentősen hozzájárulnak majd Magyarország energiafüggetlenségéhez.

(X)