Nyitott Paks – Érzékenyítő és kulturális programok

Huszonkét rendezvényt tartanak majd a Nyitott Paks elnevezésű projektben a közeljövőben. A kapcsolódó megállapodást ma (06.14.) írta alá Szabó Péter, Paks polgármestere és Komendó Beatrix, a MyAd Marketing Kft. ügyvezetője.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A program célja a Paks II. projekt kapcsán ideérkező harmadik országbeli állampolgárok beilleszkedésének elősegítése, befogadó környezet kialakítása, a migrációval kapcsolatos társadalmi tudatosság és érzékenység növelése, a nyitottság és befogadás erősítése különféle érzékenyítő programokkal a különféle célcsoportoknak és korcsoportoknak megfelelően. – A sorozat célja az is, hogy a résztvevők személyesen megélt pozitív élményeken keresztül megtapasztalják a kulturális sokszínűségben rejlő értékeket, ami oda-vissza működik majd, és értelmezzék, kezeljék a kultúrák találkozásakor esetlegesen felmerülő konfliktusokat, megértsék és megismerjék a migráció által kialakuló multikulturális társadalmak működését, ezáltal nyitottabbá, befogadóbbá és társadalmilag érzékenyebbé, tudatosabbá váljanak – mondta Szabó Péter. Mint elhangzott, a sport- és művészeti foglalkozásokkal egymás megismerése mellett cél a sajátos életkörülmények miatt kialakuló stressz csökkentése, alternatíva ajánlása a harmadik országbeli állampolgárok számára az értékes időtöltésre.

Komendó Beatrix kiemelte, azt szeretnék elérni, hogy az ideérkezők megtalálják a helyüket Pakson, ebben pedig fontos terület a kultúra. – Úgy tudjuk ezt megtenni, hogy olyan rendezvényeket, programokat kínálunk, amelyeken a városba érkezők és a helyi lakosság is részt tudnak venni, találkozhatnak egymással – mondta, hozzátéve, hogy ugyanakkor ezzel a sorozattal színesedik Paks programpalettája. Az érzékenyítő és kulturális rendezvényeket magában foglaló sorozat időrendje még nem kristályosodott ki, szeretnék azon célnak megfelelően meghatározni ezt, miszerint minél nagyobb legyen a részvétel.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A program a Belügyminisztérium és az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósuló MMIA-2.2.16/7-2019-00001 azonosító számú, Nyitott Paks elnevezésű projekt keretében valósul meg.