Alállomás- és távvezetékfejlesztési projektbe kezd a MAVIR

A MAVIR ZRt. fejleszti alállomásait és távvezetékeit, hogy hozzájáruljon a hazai villamosenergia-rendszer zöldítéséhez. A tervezett beruházás hozzájárul új naperőművek hálózatba integrálásához. Az Európai Unió és Magyarország Kormánya 15,410 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a fejlesztés megvalósításához a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) keretében. A Kormány Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének elfogadásáig a projektet a Nemzeti Helyreállítási Alapból előfinanszírozza, jelent meg a hír a mavir.hu oldalon.

Rekordot döntött pénteken az áramfogyasztás hazánkban. Fotó: Vida Tünde
Illusztráció. Fotó: Paksi Hírnök archív

Mint írják, Magyarországon – a világ többi országához hasonlóan – egyre nagyobb teret hódít a Napból származó energia közvetlen energiatermelésre való felhasználása. Az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával a 100 százalékos állami tulajdonú MAVIR ZRt. 20 alállomás és 7 távvezeték fejlesztését valósítja meg azért, hogy újabb környezetbarát naperőműveket lehessen a hazai villamosenergia-hálózatra csatlakoztatni.

A beruházásban egyrészt 11 Dunántúl régióhoz tartozó alállomás (Szombathely, Győr, Gönyű, Hévíz, Toponár, Bicske, Litér, Paks, Pécs, Perkáta, Szigetcsép) és 9 Közép-Magyarország és Észak-Alföld régióhoz tartozó alállomás (Békéscsaba, Szolnok, Sándorfalva, Debrecen-Józsa, Szabolcsbáka, Sajószöged, Felsőzsolca, Kerepes, Göd) fejlesztésére kerül sor, másrészt az alábbi 7 220 kV-os távvezeték terhelhetőségét növeli meg a MAVIR ZRt: Detk-Sajószöged I., Detk-Sajószöged II., Detk-Zugló I., Detk-Zugló II., Kisvárda-Sajószöged, Tiszalök-Sajószöged, Sajószöged-Szolnok.

A fejlesztés révén a magyar villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátása csökkenthető, így mérséklődik a globális felmelegedésre gyakorolt hatása.

A projektet a MAVIR ZRt. és a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Korlátolt Felelősségű Társaság konzorciumban valósítja meg. A beruházás megvalósításához a Konzorcium az RRF-6.1.2-21-2022-00002 projekt keretében 15 410 114 026 forint támogatási forrást vesz igénybe. A projekt befejezésének tervezett időpontja 2026. április 30.

A beruházás az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének támogatásával valósul meg az „RRF-6.1.2-21 – Rugalmas és biztonságos villamosenergia-hálózat biztosítása az időjárásfüggő megújuló energiaforrások integrálása érdekében a MAVIR ZRt. területén” konstrukció keretében, olvasható a cikkben.

/Forrás: mavir.hu/