Vizitben: fül-orr-gégészet

A fül-orr-gégészethez tartoznak a szájüreg, a nyálmirigyek, a gége, a garat megbetegedései, a halló- és egyensúlyozó szerv, valamint az orr és melléküreg megbetegedései, a hangképzéssel, szaglással, ízérzéssel összefüggő problémák.

A Paksi Gyógyászati Központ szakrendelésén dr. Piukovics Klára fogadja a betegeket. A doktornő 2011 szeptembere óta részmunkaidőben rendelt Pakson, idén január 1-től pedig főállásban végzi gyógyító tevékenységét. A fül-orr-gégészet nem beutalóköteles szakrendelés, viszont előjegyzéssel működik, kivéve a sürgős eseteket, például ha vérzésről, fájdalomról, hirtelen halláscsökkenésről van szó. A pacientúrában minden korosztály megjelenik. A kisebb tünetekkel először a háziorvoshoz, gyermekorvoshoz ajánlott fordulni, aki eldönti, hogy szükséges-e a szakorvosi vizit. A doktornő elmondta, hogy a fül-orr-gégészeti betegségekben megfigyelhető szezonalitás: télen jellemző az arcüreggyulladás és a középfülgyulladás, tavasztól őszig gyakoribbak az allergiás megbetegedések, nyáron pedig – lévén fürdőszezon – megemelkedik a hallójárat-gyulladások száma.

Dr. Piukovics Klára. Fotó: Szaffenauer Ferenc

A páciensek jelentkezzenek be a recepción, mert csak akkor látják a szakrendelésen a számítógépes rendszerben, hogy megérkeztek. Miután megtörtént az orvos-beteg konzultáció, a doktornő elvégzi a szükséges vizsgálatokat, amihez korszerű eszközök állnak a rendelkezésére, például vizsgálómikroszkóp és különböző típusú endoszkópok. Dr. Piukovics Klára kiemelte, hogy az alapvizsgálatok teljesen fájdalommentesek, egyebekben szükség szerint elérzésteleníti az érintett területet. – Ha a panaszok alapján várható garatvizsgálat, akkor az öklendezésre hajlamos pácienseknek célszerű éhgyomorral érkezniük. Gyermekpáciens esetében előfordulhat, hogy stabilan meg kell tartani, ez azonban szükséges, hogy ne okozzanak neki esetleg sérülést a műszerek – mondta a doktornő. Hozzátette, hogy ha nem a szülő, hanem más hozzátartozó viszi a szakrendelésre a gyermeket, készüljön fel rá, hogy meg tudjon adni minden információt a gyermek állapotáról, tüneteiről. A szakrendelés egyik helyiségében szerdánként és minden páratlan héten kedden lehetőség van audiológiai vizsgálatra, kivéve a munkahelyi alkalmassági vizsgálatot, ami Szekszárdon érhető el. Ha valakinek halláspanasza van, az időpontkéréskor ezt jelezze, mert célszerű olyan napra előjegyezni, amikor ott van az audiológus, így a páciensek megspórolhatnak maguknak egy utat. Az audiológia – amit egy külső cég üzemeltet – előjegyzéssel működik, a rendelési idő és az elérhetőségek megtalálhatók a paksigyogyaszatikozpont.hu oldalon, ahogy a fül-orr-gégészet szakrendelésé is.

Fotó: Szaffenauer Ferenc

A szakrendelésen két asszisztens dolgozik, Kis Ágnes és Nyulasi-Lajos Hajnalka, illetve helyettesítő munkatárs Bernáth Győzőné. Munkájuk része többek között az adminisztráció, az orvos munkájának segítése a különböző vizsgálatoknál, beavatkozásoknál, tisztán, sterilen tartani a műszereket, tájékoztatni a betegeket. Kiemelték, hogy ha valaki nem tud megjelenni az előjegyzett időpontban a szakrendelésen, telefonon jelezze, mert be tudnak mást írni a helyére. Azt is kérik, hogy vigyék magukkal a betegek a korábbi leleteiket és a szedett gyógyszereik pontos listáját.

Dr. Piukovics Klára azt ajánlja, hogy három hétnél hosszabb ideig fennálló rekedtség, légúti, szájüregi vérzés esetén minél előbb keressék fel a szakrendelést. – A gégenyálkahártya-gyulladás hátterében gyakran a dohányzás áll, illetve tízszer gyakoribb a gége-, az algarat- és a nyelvgyökdaganatok előfordulása a dohányzók körében. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy fültisztító pálcikával nem szabad a hallójáratot tisztítani, mert egyrészt csak beljebb tolják vele a fülzsírt, másrészt hámsérülést okozhatnak vele, amin keresztül könnyebben bejuthatnak a kórokozók, és hallójárat-gyulladás alakulhat ki – hívta fel a figyelmet a doktornő. Arra is kitért, hogy gyerekeknél előfordul, hogy fülbe, orrba idegen test kerül – pl. borsó, gyöngy –, ezeket tilos megpróbálni csipesszel kiszedni, mert csak beljebb tolják. Ha az orrba kerül ilyen, be kell fogni a másik orrlyukat és megpróbálni kifújatni, viszont a fülből semmilyen módszerrel ne próbálják kivenni. A szakrendelésen egy speciális eszközzel szakszerűen távolítható el az adott idegen test a fülből vagy az orrból.