Dr. Felföldi Ferenc kapta a Pongrácz Sándor-díjat

A napi munkaidő általában nyolc óra, az orvosi hivatás ugyanakkor huszonnégy órán át tart. Ezt vallja dr. Felföldi Ferenc, a Pongrácz Sándor-díj idei kitüntetettje, a Paksi Gyógyászati Központ gasztroenterológus főorvosa. Az elismerést a Semmelweis-nap alkalmából tartott városi ünnepségen vette át Szabó Péter polgármestertől.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A méltatásban elhangzott, hogy dr. Felföldi Ferenc, a Paksi Gyógyászati Központ gasztroenterológia szakrendelésének vezetője 1996-ban kezdte szakmai pályafutását a Tolna Megyei Balassa János Kórház Gasztroenterológia Osztályán. Szakmai előmenetelében, illetve elkötelezettségének kialakulásában fontos szerepe volt dr. Simon Lászlónak, a szekszárdi kórház országosan is híressé vált egykori osztályvezető főorvosának, a gasztroenterológia professzorának.

Dr. Felföldi Ferenc Bölcskén nőtt fel, és a Paksi Vak Bottyán Gimnáziumban érettségizett. A Pécsi Tudományegyetemen diplomázott, később szakvizsgázott, aztán adjunktusi, majd főorvosi kinevezést kapott. Mielőtt eljött Paksra, hat évig a megyei kórház gasztroenterológiai osztályának osztályvezető főorvosa volt. Húsz év kórházi munka után azért döntött a változás mellett, és jött Paksra, mert egy új szakrendelés felépítése nagy kihívásnak és szép feladatnak ígérkezett, és az is fontos szempont volt, hogy így több időt tölthet a családjával.

– Egy magas színvonalú, dinamikusan és viszonylag rövid előjegyzési idővel működő szakrendelés felépítése a legfőbb célom – mondta dr. Felföldi Ferenc 2017-ben, amikor elindult a Paksi Gyógyászati Központ szakrendelése. Az azóta eltelt időben sikerült megvalósítani az egykor megfogalmazott célt: az előjegyzési idő egy-két hét, illetve a műszeres vizsgálatokra sem kell egy hónapnál többet várniuk a pácienseknek, de ha indokolt, ennél sokkal hamarabb, akár egy napon belül is sorra kerülhetnek. A szakmai működéshez szükséges infrastruktúrát a Paksi Gyógyászati Központ biztosítja. A betegek ellátása a szakmai minimumfeltételeket jelentősen meghaladóan kialakított szakrendelésen történik. Az endoszkóppal például gyomortükrözésre, vastagbéltükrözésre van mód, ugyanakkor terápiás beavatkozásra is, konkrétan bizonyos bélrendszeri polipok eltávolítására. Több olyan korszerű vizsgálati módszer is elérhető a szakrendelésen, amelyeket országos szinten sem sok helyen végeznek.

Dr. Felföldi Ferenc főorvost, belgyógyász és gasztroenterológus szakorvos szakmai felkészültsége magas színvonalú, gyakorlati készségei sokrétűek és kiválóak, munkabírása nagy, és kiemelkedően empatikus a betegekkel.

Úgy gondolja, az orvosi hivatásban fontos a kiemelkedő szaktudás mellett a megfelelő szakmai alázat, amivel kapcsolatban elmondta, hogy minden szakmában van fejlődés, van hova tovább, és aki ezt nem hajlandó elismerni, az gátja a fejlődésnek. – Tudatában kell lennünk annak, hogy soha nem lehetünk tökéletesek, mindig van jobb és még jobb – fogalmazott. Újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy több elismerésben volt már része, mindegyiknek örült, de a Pongrácz Sándor-díjnak különösen. – Ennek az elismerésnek az értékét számomra az adja, hogy szűkebb hazámban, az otthonomban kaptam – emelte ki. Arról is beszélt, hogy számára nagy eredmény a semmiből felépített paksi szakrendelés, de a legnagyobb sikernek a betegektől eredő hálát és dicséretet tartja, ami egy orvos számára a legtöbbet jelenti.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A városi ünnepségen Szabó Péter polgármester mondott köszöntőt. A TelePaks-nak adott interjúban azt mondta, hogy az önkormányzat nagyon fontosnak tartja, hogy az egészségügyben dolgozóknak is méltóképpen mondjanak köszönetet. – Tudjuk, hogy milyen fontos és nélkülözhetetlen a munkájuk. Az önkormányzat az ünnepnapi köszönet mellett a hétköznapokban is igyekszik megbecsülni őket, megpróbálunk mindent megtenni annak érdekében, hogy feladataikat magas színvonalú infrastruktúrában, a legmodernebb eszközökkel végezhessék. Bízom benne, hogy a szakemberek érzik ezt a törődést – fogalmazott.

A városi ünnepségen a DixImage Acoustic Band műsorát tekinthették meg az ünnepeltek, majd pohárköszöntőre és állófogadásra invitálták őket.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal