Péterné Iker Ivett kapta a Deák Ferenc-díjat

Péterné Iker Ivett vehette át a Deák Ferenc-díjat a közszolgálati tisztviselők napja alkalmából rendezett esten, az elismerést Szabó Péter polgármester adta át a kitüntetettnek. A méltatásban elhangzott, hogy Péterné Iker Ivett 1998-ban szerezte meg magyar irodalom és -nyelv szakos bölcsész- és középiskolai tanári diplomáját a Janus Pannonius Tudományegyetemen, majd a Paksi Vak Bottyán Gimnáziumba négy és fél évig tanított.

Fotó: Babai István/ Paksi Polgármesteri Hivatal

2003-ban az akkor létrehozott önálló oktatási és kulturális osztályon folytatta szakmai pályafutását, ahol szinte a semmiből építette fel a város intézményhálózati struktúráját, azon feladatok rendszerét és megoldási stratégiáját, mellyel az érintett intézmények napi működése, alapfeladataik ellátása zökkenőmentessé válhatott. Akkor ebbe az intézményi körbe tartoztak a város óvodái, a kulturális területet képviselő múzeum és könyvtár mellett az általános- és középiskolák is. Ebben a feladatkörben kilenc éven át munkálkodott.

Az Országgyűlés 2012. november végén elfogadta a köznevelési intézmények állami fenntartásba vételére vonatkozó törvényt, megalapította a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot és 2013. január 1-től a pedagógusok munkáltatói jogai, a bérfinanszírozás, valamint a taneszközellátás is az államhoz tartozó feladatok közé került. Péterné Iker Ivett ekkor a Paksi Tankerület élére került, és négy éven át végezte a vezetői feladatokat, 12 intézmény közel 1400 dolgozója tartozott hozzá.

2016 júliusától ismét a Paksi Polgármesteri Hivatal közalkalmazottjaként tevékenykedik. 2018-tól a humán osztályt vezeti, az önkormányzat által fenntartott intézmények irányítása mellett oda tartoznak a szociális ellátások, és a bérlakás ügyek is.

A 2020 márciusában berobbant koronavírus-járvány elleni küzdelemben kiemelt szerepet szánt a Kormány az önkormányzatoknak. A humán osztály tevékenyen részt vállalt a feladatokból, a védőoltások felvételére irányuló koordinációs munka és a háziorvosokkal való kapcsolattartás napi feladattá vált. A vírus elvonulásával újabb, eddig szintén példa nélküli feladat került előtérbe, az Ukrajnában zajló háború elől menekülők ügye az osztály feladatai közé került.

A méltatásban az is elhangzott, hogy a díjazott jó szervezőképessége, gyors helyzetfelismerő és alkalmazkodóképessége, valamint stressztűrése a különböző feladatok koordinálásánál kifejezetten előnyt jelentenek. Munkáját a megújulni képes munkaszemlélet, a kreativitás, a hatékony és eredményes munkavégzés jellemzi. Személyes igénye az általa képviselt területekhez kapcsolódó jogszabályok naprakész ismerete. Nyitott, érdeklődő személyiség, figyelme mindenre kiterjed. Precíz, pontos munkájával szűkebb és tágabb környezetének egyaránt értékes tagja, szabálykövető magatartása példaértékű kollégái számára. Segítőkész, bármikor — bármilyen kérdésben szívesen, maximumra törekedve áll munkatársai rendelkezésére.

A Deák Ferenc-díjat a Paksi Polgármesteri Hivatal alkalmazásában álló, kimagasló teljesítményt nyújtó köztisztviselők elismerésére alapították. A kitüntetést 2004 óta kétévente adják át.

Ebben az esztendőben köszöntötték Rábóczki Editet 30 éves közszolgálati jubileuma alkalmából. Gyulai Ilonát 40 éves közszolgálati jubileuma és nyugállományba vonulása alkalmából és dr. Blazsek Balázst 35 éves közszolgálati jubileuma alkalmából – ők nem tudtak részt venni az esten –, és Lovász Arankát, akit a város főjegyzője közigazgatási főtanácsadói díjban részesített.

A közszolgálati tisztviselők napja alkalmából a Hidegvölgyi Pincészetben (Deli Pince) megtartott ünnepi esten a Percussion Project Pécs koncertjét hallgathatták meg a megjelentek.