Ismert operákból csendülnek fel dallamok a komolyzenei esten

Idén Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Magyar Állami Operaház örökös tagja és Berkes János operaénekes, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja érkezik Paksra július 16-án a Komolyzenei koncertestre. Csajkovszkij, Puccini, Erkel operáiból is felcsendülnek dallamok az est során. Sőt, már a felvezető műsor is tartogat meglepetéseket – mondta Bunkóczi András szervező sajtótájékoztatón, amit Szántó Zoltán alpolgármesterrel közösen tartottak.

Pillanatkép Rost Andrea paksi koncertjéről. Fotó: TelePaks/archív felvétel

Nagy sikert aratott Miklósa Erika 2019-es komolyzenei estje. Ez adta az indíttatást a program folytatására. Bár 2020-ban elmaradt a koncert a pandémia miatt, 2021-ben ismét ritka zenei élményre számíthatott a paksi közönség: Rost Andrea szoprán operaénekesnő lépett fel a Szent István téren, és idén is igen nívós zenei programra invitálják a közönséget, a sztárvendég Pitti Katalin.

– A program a paksi Ijjas Noémi operaénekes fellépésével kezdődik július 16-án, a Szent István téren, majd Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes veszi birtokába a színpadot – mondta Bunkóczi András szervező, aki arról is tájékoztatott, hogy a művészek olyan színművekből adnak elő, mint Csajkovszkij: Anyegin, Puccini: Pillangókisasszony, Erkel Ferenc: Bánk Bán című operája. – Pitti Katalin az Erzsébet Nagy Szálloda elnöki lakosztályának erkélyén énekli el az estet záró dalt, ami Mascagni: Ave Maria című dala lesz – összegzett Bunkóczi András.

Bunkóczi András. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Azt is elmondta, hogy készülnek a közönségnek egy különleges programfüzettel, amiben nyomon lehet majd követni az áriákat. Puccini: Pillangókisasszony című operájának ismert dalát magyar nyelvű szöveggel, kottán is megkapják a nézők. – Évről évre azt tapasztaljuk, hogy egyre többen kíváncsiak a Komolyzenei estre. A városvezetés célja az ingyenes program szervezésével nemcsak a komolyzene iránt érdeklődők igényének kielégítése, hanem a zenei műfajok bemutatása, a fiatalok érdeklődésének felkeltése – fogalmazott Szántó Zoltán. Paks alpolgármestere hozzátette, hogy a koncertsorozatot beillesztették a városi kulturális programok közé.

Szántó Zoltán alpolgármester

Programelőzetes:

20:05 Megnyitó – Süli János államtitkár
20:10 – 20:45 Ijjas Noémi operaénekes és Tóth Emese, a Pro Artis Művészeti Iskola zongoratanára, valamint Szabó Péter trombitaművész közös koncertje (Paksi tehetségek bemutatkozása sorozat): Wolfgang Amadeus Mozart – Varázsfuvola – Éj királynője ária; Gershwin: Porgy és Bess: Summertime – trombita szólóval
20:45 szünet.
21:00 – 21:50 Pitti Katalin és Berkes János fellépése Operett és az opera világa címmel, kísér a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar, karmester Farkas Pál
21:55 Befejező szám az elnöki lakosztály erkélyről
22.10 autogramosztás az aulában