Számlálóbiztosok jelentkezését várják a városházán

Népszámlálási feladatokra várják a jelentkezőket a városházán a 2022. október–novemberre meghirdetett országos népszámlálás terepen zajló adatgyűjtési időszakára. Jelentkezni elektronikus úton vagy a polgármesteri hivatal portáján kihelyezett gyűjtődobozba leadott jelentkezési lappal lehet július 31-ig. 

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A népszámlálás Magyarország egyik legjelentősebb, mindannyiunk életét érintő adatgyűjtése. Segítségével pontos képet kapunk hazánk népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, nemzetiségi és vallási összetételéről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, háztartási és családi viszonyairól, lakáskörülményeiről. A népszámlálás során gyűjtött adatok alapvetően határozzák meg jövőnket, hiszen megbízható alapot adnak az országunkat, a településeinket és a lakókörnyezetünket érintő legfontosabb gazdasági, szociális és területfejlesztési döntések előkészítéséhez. Az országos összeírás sikeressége nagyban függ a számlálóbiztosok munkájától, felkészültségétől, kommunikációjától.

A számlálóbiztos feladata a körzet bejárása, a körzethez tartozó címek felkeresése, az adatfelvétel lebonyolítása, a népszámlálási kérdőív kitöltése az adatszolgáltatóval (ahol nem töltötték ki a kérdőívet interneten), a címek pontosítása, esetleges új címek felvétele, valamint a folyamatos kapcsolattartás a felülvizsgálóval. Előreláthatólag 100-140 címen kell kérdőívet kitöltenie, tableten keresztül, amit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) biztosít az adatfelvétel idejére.

A munkavégzés időtartama: 2022. október 17. – november 20.

Követelmények a számlálóbiztossá váláshoz:
• nagykorú, cselekvőképes személy,
• saját eszköz megléte, internetelérés a felkészüléshez (PC, laptop, tablet stb.),
• emailcím, telefonszám.

A kiválasztásnál előnyt jelent:
• legalább középfokú végzettség,
• magabiztos számítógépes ismeret,
• megfelelő tájékozódási, térképkezelési képesség,
• az összeírás területén való helyismeret,
• rugalmas időbeosztás és állandó elérhetőség.

A szerződéskötés feltétele:
• a jelentkező kiválasztása,
• az e-learning formában megvalósuló képzés sikeres teljesítése.

A 2022. évi népszámlálás települési munkáiban részt vevők feladatainak díjtételeit a 362/2020. (VII. 23.) Korm. rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

Amennyiben az érdeklődő a fenti feltételeknek megfelel és kedvet érez a népszámlálás lebonyolításában számlálóbiztosként közreműködni, kérjük juttassa el a paks.hu oldalról is letölthető jelentkezési lapot a feilneszcsilla@paks.hu emailcímre vagy a hivatal portáján található gyűjtődobozba 2022. július 31-ig. A kiválasztásról legkésőbb 2022. augusztus 3-ig értesítést küldenek. További információért a 75/830-522 számon Feilné Szombat Csillához lehet fordulni.