A Duna nyári melegedése a paksi atomerőmű biztonságos működését nem befolyásolja

A felmelegedett Duna-víz miatt a paksi atomerőmű blokkjainak kondenzátorai némiképp kisebb hatásfokkal működnek, de ez semmilyen hatással nincs sem a biztonságra, sem pedig a termelés menetére, technológiájára. Ez a jelenség a működés teljesen normális, minden meleg nyári időszakban megfigyelhető velejárója – közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Fotó: atomeromu.mvm.hu

Mint írják, mindezek következményeképpen jelenleg van 20-40 megawattnyi eltérés blokkonként a téli időszakban jellemző teljesítményhez képest, szándékos termeléscsökkentés (szakszóval úgynevezett leterhelés) azonban nem történt. A Paksi Atomerőmű a Duna alacsony vízállásához kapcsolódóan is rendelkezik intézkedési tervvel. A fokozatok meghatározott vízszintek elérésekor lépnek hatályba. Jelenleg 4. fokozatból az 1. fokozat érvényes, amely műszaki előkészületeken kívül nem igényel további intézkedést, az erőmű működésére nincs hatással, az energiatermelést nem befolyásolja – olvasható az atomerőmű közleményében.

A Duna-vízhőmérséklet mérését jogszabály rögzíti, az erre vonatkozó információk és mérési adatok az atomerőmű weboldalán megtalálhatók: https://atomeromu.mvm.hu/Rolunk/Vizhomerseklet