Vizitben a neurológia szakrendelésen

A neurológia a központi (agy és gerincvelő) és a perifériás (környező, az ezekből kiinduló, az egész testet behálózó érző, mozgató és vegetatív) idegrendszer szerkezeti és funkcionális megbetegedéseivel foglalkozó orvosi szakterület. A Paksi Gyógyászati Központ neurológia szakrendelésén dr. Szloszár Márta ideggyógyász szakorvos, adjunktus fogadja a betegeket.

Dr. Szloszár Márta. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Elmondta, hogy már gyermekkorában orvos akart lenni, soha nem is merült fel más. A diploma megszerzése után belgyógyászat szakterületre szeretett volna menni, de nem volt a szekszárdi kórházban ilyen álláslehetőség, így jött az ideggyógyászat. Dr. Szloszár Márta 1994-ben szakvizsgázott, és immár harminchárom esztendeje végzi gyógyító tevékenységét. A Tolna Megyei Balassa János Kórház neurológia szakrendelésén és a kórház neurológia osztályán dolgozik, valamint tizenhárom éve tart rendelést Pakson. Azt is elmondta, hogy két fia van, az idősebbik közgazdász, a fiatalabb pedig teljes mértékben anyukája nyomdokaiba lépett, rezidens Pécsett.

A paksi neurológián jelenleg minden héten csütörtökön, illetve minden hónap első páratlan keddjén van rendelés. A neurológia beutalóköteles szakrendelés, és előjegyzéssel működik, az időpontkérésre vonatkozó információk megtalálhatók a paksigyogyaszatikozpont.hu oldalon a szakellátás címszó alatt.

– A leggyakoribb panaszok a szakterületen a derékfájás, a nyaki gerinc fájdalom, a háti gerinc fájdalom, a fejfájás, a szédülés, a zsibbadás, a látászavar, az emlékezet- és gondolkodás zavarok – mondta a doktornő, aki arról is beszélt, hogy jellemzően a háziorvosok küldenek pácienseket a neurológia szakrendelésre, de a reumatológia, az ortopédia, a kardiológia, a fül-orr-gégészet és a szemészet szakrendelésekről is érkeznek hozzá. – Az első lépés a beteg alapos kikérdezése az aktuális panaszairól, a korábbi betegségeiről, műtétjeiről, a szedett gyógyszereiről. Szeretem, ha a páciensek felkészülten érkeznek a szakrendelésre, azaz magukkal hozzák a korábbi leleteiket és a szedett gyógyszereik pontos listáját, mert ez megkönnyíti az orvos-beteg konzultációt, a vizsgálat menetét – mondta dr. Szloszár Márta. A kikérdezés után fizikális vizsgálat következik, aminek eszközei a vizsgálóágy, a reflexkalapács és a fonendoszkóp. Amennyiben szükségesnek tartja a doktornő, valamilyen képalkotó vizsgálatot (röntgen, MR, CT) és/vagy valamilyen elektrofiziológiai vizsgálatot (agy, a környéki idegek, izomzat) kér, és a leletekkel várja vissza a pácienst. Ha a beteg panaszai indokolják – például erős fájdalommal küzd –, már az első ellátásnál elrendel azokat enyhítő kezelést, hiszen időbe telik, mire a további vizsgálatokat elvégzik.

A neurológiában a terápia lehet konzervatív kezelés – gyógyszer, gyógytorna, gyógymasszázs, fizikoterápia – vagy műtéti beavatkozás, utóbbi esetben a PTE KK Idegsebészeti Klinikára irányítja a szakorvos a beteget. – Jelenleg is eléggé hosszú az előjegyzési idő a neurológia szakrendelésen, ráadásul július 1-től a havi öt nap rendelés négyre csökkent a kórházi beosztásom okán – mondta a doktornő, hozzátéve, hogy ha sürgős szakorvosi vizitet kér a háziorvos, azt kéri, hogy telefonon konzultáljon vele, és ha indokolt, akkor természetesen megpróbálják mihamarabb fogadni a pácienst. Itt arra is felhívta a figyelmet, hogy ha valaki nem tud megjelenni az előjegyzett időpontban a szakrendelésen, feltétlenül jelezze telefonon, mert be tudnak írni az adott időpontra egy másik beteget.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Az előjegyzéseket a szakrendelésen dolgozó asszisztensek, Németh Andrea és Kelemen Éva kezelik, ami mellett még számos más adminisztratív feladatot ellátnak, valamint szükség szerint asszisztálnak az orvosi vizsgálatoknál, és a betegirányítás is a feladataik közé tartozik. A két szakembert egyébként már megismerhették sorozatunk gyermekpulmonológiáról, valamint urológia szakrendelésről szóló részeiben. Most is elmondták, hogy kiemelten fontosnak tartják a rendelésen a kedvességet, a türelmet, a feszültségoldást és a lehető legkellemesebb légkör kialakítását.