A fűtési szezonnal kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót

A lakossági kéményseprések igénybevételének népszerűsítése érdekében tartott sajtótájékoztatót a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság és az országos kéményseprőipari szerv Tolna Megyei Ellátási Csoportja augusztus 11-én.

Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy közös összefogásra van szükség annak érdekében, hogy az idei fűtésszezont a lakosság felkészülten várhassa az energia-veszélyhelyzetet is figyelembe véve. A Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság és a kéményseprőipari tevékenységet ellátó Tolna megyei csoport mindent megtesz annak érdekében, hogy az egyéni fogyasztókat tájékoztassa a fűtési idénnyel szorosan összefüggésben lévő káresetek elkerülésének lehetséges módjairól. A tábornok kéri a lakosságot, hogy a szűk környezetében mindenki igyekezzen tájékoztatni a családtagjait, rokonait, barátait, szomszédjait azokról az elővigyázatosságot szem előtt tartó tennivalókról, óvintézkedésekről, amelyek segítségével elkerülhető egy esetleges tragédia.

Jakab Zoltán, az országos kéményseprőipari szerv Tolna Megyei Ellátási Csoportjának vezetője a tűzoltósági felügyelő által említett számokat konkrét példákkal szemléltette. Tájékoztatott az egyéni ingatlanok esetében nem sormunkaköteles vizsgálatok alkalmával tapasztalt észrevételekről. Hasznos tanácsok hangzottak el arra vonatkozóan, hogy saját magunk hogyan induljunk neki, ha például a meglévő fűtésünket tervezzük lecserélni, felújítani, kiegészíteni.

Az előadás során Bán Attila tűzoltó ezredes külön fejezetet szánt a sokak által láthatatlan gyilkosként emlegetett szén-monoxid-mérgezésekkel kapcsolatos eseteknek, amelyek kiváltó okai között a nem megfelelő levegő-utánpótlást, valamint a tüzelőberendezések helytelen használatát hangsúlyozta. Kiemelte, hogy az ezekkel kapcsolatos káresetek is megelőzhetők megfelelő szén-monoxid-érzékelő használatával.

Kosztolányi Péter tűzoltó alezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Osztályának vezetője a tűzoltósági főfelügyelő által említett füst- és szén-monoxid-érzékelő készülékeket mutatta be, valamint ismertette telepítésük lépéseit és a használatukkal kapcsolatos általános tudnivalókat.

Dr. Balázs Gábor kiemelte, hogy a katasztrófavédelem mindenben a lakosság rendelkezésére áll, bármilyen kérdés esetén forduljanak bizalommal a lakóhelyükhöz legközelebbi kirendeltséghez vagy a tűzoltósághoz, de az igazgatóság szakemberei és az országos kéményseprőipari szerv Tolna Megyei Ellátási Csoportja is válaszol a felmerülő kérdésekre.

A teljes beszámoló ide kattintva elérhető.

/Forrás: tolna.katasztrofavedelem.hu/