Solaris „nagytestvér” Paks utcáin

Tizenöt méter hosszú, háromtengelyes elektromos buszt tesztelt a héten a Paksi Közlekedési Kft. A járatra a lakosok ingyen szállhattak fel. A Paksi Közlekedési Kft.-nél készülnek az atomerőmű-bővítés kapcsán előrejelzett, utasszállításban, útvonalszámban és munkásszállításban is megjelenő növekvő feladatokra. A tesztüzem célja az volt, hogy a város igényeit legjobban kiszolgáló modell kiválasztásához minél több ismeret és tapasztalat álljon rendelkezésre.

A 12-es jelzésű társánál három méterrel hosszabb volt, és egy tengellyel többet lehetett látni rajta. A kék-fehér színű tesztjárat, vagyis a Solaris 15 LE electric augusztus 17-én érkezett a városba. A lengyel gyártmányú, nulla károsanyagkibocsátású buszt a Paksi Közlekedési Kft. tesztelte.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A város tömegközlekedését végző cég által üzemeltetett flotta jelenleg Solaris Urbino 8,9 electric és Solaris Urbino 12 electric járművekből áll. A most vizsgált jármű jelentősen nagyobb, éppen ezért fordultak a hátsó kerekek is, megkönnyítve a kanyarodást. A sofőrök egybehangzó véleménye szerint a mérete miatt kicsit máshogy kellett vele kanyarodni, mint a már forgalomban lévő elektromos buszokkal, de mint mondták nem okozott nehézséget az átállás. A 15 méter hosszú buszt 300 kW teljesítményű aszinkron elektromotorral és 616 kWh névleges kapacitású lítiumion-akkumulátorral szerelte fel a gyártó. A tesztek szerint egy teletöltéssel több mint 400 kilométert lehet megtenni vele.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Férőhelyek tekintetében is jól teljesít a Solaris 15 LE electric, ugyanis 53-an ülhetnek le a kényelmes ülésekbe, az állóhelyeket is figyelembe véve pedig akár összesen 100-an eljuthatnak egyszerre az úticéljukhoz. Külön gyerekülések is vannak rajta, több ponton rögzítő biztonsági övvel, így növelte a gyártó a kis utasok biztonságát.

A Paksi Közlekedési Kft.-nél készülnek az atomerőmű-bővítés kapcsán előre jelzett, utasszállításban, útvonalszámban és munkásszállításban növekvő feladatmennyiségre. A tesztüzem célja az volt, hogy a város igényeit legjobban kiszolgáló modell kiválasztásához minél több ismeret és tapasztalat álljon rendelkezésre. Több ízben teszteltek már teljesen elektromos meghajtású járműveket. Előbb Ikarus, majd MAN gyártmányú autóbusz járt Pakson, legutóbb pedig a Solaris hidrogén-hajtásláncát vizsgálta meg alaposan a cég.

A tesztjárművet néhány napig közlekedtette a Paksi Közlekedési Kft. a város útjain, előbb próbautakon, majd az 1-es vonalon. Erre a buszra egyébként menetjegy váltása vagy bérlet felmutatása nélkül szállhattak fel az utasok.