Öt témát tárgyalt a képviselő-testület

Öt témát tárgyalt Paks képviselő-testülete augusztus 23-i rendkívüli ülésén. Többek között a víziközmű-szolgáltatók előzetes integrációs szándéka, új cégvezető kinevezése, valamint ingatlan tulajdonszerzése voltak terítéken.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Az ügyfélelégedettség megőrzése, magas színvonalú szolgáltatás és a rendszer folyamatos fejlesztése. Többek között ezen célok miatt tervezi a kormány a jövőben a víziközmű-szolgáltatás állami átvételét. A koncepció érinti a Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft.-t is. A témáról Paks képviselő-testülete rendkívüli ülésen tárgyalt.

Szabó Péter polgármestere azt mondta, hogyha átadják a vagyont, azzal a szolgáltatás felelősségét is átruházzák az államra, és így a városnak nem kell évente több száz millió forintot költeni a víziközműrendszer működtetésére. A polgármester hozzátette, hogy az így felszabaduló pénzt másra is lehet majd fordítani. A városvezető azon az állásponton van, hogy nagyon jó tulajdonos tud lenni, nagyon jó működtető tud lenni az állam a jövőben.

A testület az ülésen az integráció előzetes szándékról határozott. Az ellenzék szerint az átvételről szóló koncepció aggályos. Heringes Anita, a Paksi Deák Ferenc Egyesület (PDF) képviselője azt mondta, hogy semmilyen tény nem áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy mit ad el az önkormányzat, és a meglévő rendszert hogyan, ki fogja üzemeltetni. Az eladás szerinte egy ingyenes átadás, aminek az ötlete a pártközpontból jött.

A téma kapcsán Barnabás István PDF-es képviselő azt mondta, hogy most az állam gyakorlatilag ingyen megszerzi a teljes víziközművagyont, és szerinte félő, hogy majd amikor már nem rezsicsökkentett, hanem piaci árak lesznek, akkor kiadják vagyonkezelésbe oligarchának, ahogy ezt megtették az autópályákkal harminc évre.

Szabó Péter polgármester úgy reagált, hogy az ellenzék politikai csatározásra használta az ülést. – Szép hosszú monológot, politikai lózungot hallhattunk az ellenzéktől, pedig nem ez lenne a dolguk, hanem az, hogy dolgozzanak is, és alternatívákat vázoljanak fel, de még ez sem történt meg. A kritikák elhangzottak, a politikai lózungok elhangzottak, de alternatív javaslattal nem élt az ellenzék – összegzett a városvezető.

A képviselő-testület a rendkívüli ülésen Tavi Tamást választotta meg a Protheus Holding Zrt. vezérigazgatójának, valamint döntött ingatlan tulajdonszerzésről, ami a tehermentesítő feltáróút és a Györkönyi utca korszerűsítéséhez kapcsolódik. A Duna-parti ingatlanok értékesítéséről szóló napirendről a testület később tárgyal.