Kovács Pál a MEKH alelnökeként folytatja munkáját

Fotó: Babai István/Paksi Hírnök

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) alelnöke lett Kovács Pál, a Paks II. beruházás korábbi államtitkára.

Két új elnökhelyettest nevezett ki szeptember 1-jei hatállyal Horváth Péter János elnöke. A hivatal energetikai elnökhelyettesi posztját a jövőben Kovács Pál tölti be, Klimits Levente pedig operatív elnökhelyettesként folytatja munkáját – számolt be az MTI a MEKH szerdai közleménye alapján. A tájékoztatás szerint Kovács Pál a hatóság energetikai ágazatainak (földgáz, villamos energia és távhő) irányításáért felel.

Pályafutását a Paksi Atomerőműnél kezdte műszaki területen, dolgozott az OECD Atomenergia Ügynökségénél szakértőként, 2010-től pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős helyettes államtitkári, majd államtitkári posztját töltötte be. 2014-től visszatért Paksra, ahol vezérigazgatói tanácsadóként, majd a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter kabinetfőnökeként dolgozott, 2018 és 2019 között az MVM Zrt. nukleáris igazgatói és a Paksi Atomerőmű Zrt. igazgatósági elnöki posztját is betöltötte, 2019-től 2022-ig pedig a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár volt.

Ugyanezen a napon a MEKH elnöke Klimits Leventét is alelnöknek nevezte ki, ő operatív elnökhelyettesként vesz részt a szervezet munkájában. Klimits Levente 2020 óta tölti be a MEKH elnöki kabinet igazgatói posztját.

A mostani kinevezésekkel négyre emelkedett a MEKH alelnökeinek száma, a jogszabályok öt elnökhelyettes kinevezését engedélyezik. A megbízatás hét évre szól.