A Belojarszki Atomerőmű BN-800-as reaktora már teljes egészében MOX-üzemanyagot használ

A Belojarszki Atomerőmű BN-800-as gyorsneutronos reaktorral ellátott 4-es számú blokkja az esedékes tervszerű karbantartás befejezése után csatlakozott a hálózatra, és újraindult a villamosenergia-termelés. Az üzemanyag átrakása és a friss üzemanyag-feltöltés után a BN-800-as reaktor aktív zónájában immár kizárólag urán-plutónium MOX-üzemanyag található.

Forrás: atombiztos.blogstar.hu

A MOX-fűtőelemkötegeket a Krasznojarszki területen Zseleznogorszk városában működő Bánya- és Vegyipari Szövetségi Állami Vállalat (FGUP GHK) gyártja. A nukleáris iparban hagyományosan használt dúsított urántól eltérően a MOX-üzemanyag előállításához plutónium-oxidot használnak, amelyet a hagyományos nyomottvizes VVER-reaktorokból származó kiégett üzemanyag feldolgozása során nyernek és ehhez szegényített urán-oxidot adnak, ami az urán-hexafluorid fluormentesítésének eredménye. E szegényített urán az urándúsítási eljárás maradéka.

Először 2020 januárjában töltöttek be sorozatban gyártott MOX-üzemanyagot a BN-800-as aktív zónájába. A BN-800-as reaktort kizárólag MOX-üzemanyaggal először 2021 januárjában töltötték fel, majd a következő két átrakás során az összes üzemanyag-kazettát fokozatosan az innovatív MOX-üzemanyag-kazettákkal cserélték ki.

Az erőműben a leállás során egyebek közt a fő keringtetőszivattyú nagyjavítását is elvégezték a járókerék cseréjével, és sor került a szivattyúk, a hőcserélők, a gőzfejlesztők és a turbina-generátor gépegység esedékes karbantartására és javítására is. Ezenkívül elvégezték a csővezetékek fém- és hegesztett kötéseinek üzemeltetési ellenőrzését, valamint ellenőrizték az üzemanyagkötegekbe rendezett üzemanyagpálcák hermetikus zártságának ellenőrzését is.

– A BN-800-as gyorsneutronos reaktor MOX-üzemanyagra történő teljes átállítása régóta várt esemény volt a nukleáris iparban. Az orosz atomenergia-ipar történetében először fordult elő, hogy kizárólagos urán-plutónium üzemanyagot használnak energiatermelésre, megvalósítva ezzel a zárt nukleáris üzemanyagciklust. Ez – a nukleáris üzemanyagciklus zárása – az a mérföldkő, ami miatt a BN-800-as reaktort eredetileg tervezték, illetve ami miatt a Bánya- és Vegyipari Vállalatnál áttértek az üzemanyaggyártás teljes automatizálására. A hasadóanyagok fejlett technológiának köszönhető újrahasznosítása jelentősen bővíti az atomenergetika nyersanyagbázisát; a besugárzott üzemanyagot tárolás helyett feldolgozzák és csökkentik a keletkező hulladék mennyiségét is – mondta Alekszandr Ugrjumov, a TVEL nukleáris üzemanyaggyártó vállalat tudományos és műszaki tevékenységért felelős alelnöke.

– Ma a Belojarszki Atomerőmű az orosz nukleáris ipar egyik olyan zászlóshajója, amely közelebb hozza a zárt nukleáris üzemanyagcikluson alapuló új technológiai platform megvalósulását. A MOX-üzemanyag felhasználása lehetővé teszi az atomenergia-ipar üzemanyagbázisának tízes nagyságrenddel történő megnövelését. Emellett az a legfontosabb, hogy a BN-800-as reaktorban megfelelő feldolgozás után újra felhasználható a más atomerőművekből származó kiégett nukleáris üzemanyag is – mondta Ivan Szidorov, a Belojarszki Atomerőmű igazgatója.

A MOX-üzemanyag nagyüzemi gyártása 2018 végén kezdődött a Bánya- és Vegyipari Szövetségi Állami Vállalat (FGUP GHK) üzemében, a Krasznojarszki területen lévő Zseleznogorszkban. Ez az egyedülálló technológia széles körű iparági együttműködés nyomán jött létre, amely a Roszatomhoz tartozó TVEL nukleáris üzemanyaggyártó vállalat koordinálásával és tudományos vezetésével zajlott. A vállalat egyben a Belojarszki Atomerőmű MOX-üzemanyag-kazettáinak szállítója is. A BN-800-as reaktor indításakor kezdetben egy hibrid zónát alakítottak ki, amelyet részben a Moszkvai területen, Elektrosztal városában működő üzem által gyártott urán üzemanyaggal, részben pedig az Atomreaktorok Kutatóintézetében (Dimitrovgrad, Uljanovszki terület) gyártott kísérleti MOX-fűtőelemekkel láttak el.

/Forrás: a Roszatom közleménye/