Felidézte a múltat az egykori csapat

Harminc év! Leírni pofonegyszerű. Kiteljesedett pályafutás (Gulyás Róbert), tragikus sors (Vadkerti Zsolt), meg annyi minden más: küzdés – boldogság-szomorúság egy rohanó világban. De néha igenis jó a megállás, a visszaemlékezés. Ezt tették a harminc évvel ezelőtt országos diákolimpiát, valamint nemzetközi kupát nyert egykori középiskolai kosárlabdacsapat játékosai, edzője, az akkori ESZI igazgató az iskola sportcsarnokában tartott nosztalgiatalálkozón.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

1992-ben Debrecenben országos diákolimpiát, valamint Pakson nemzetközi Festo-kupát nyert az Energetikai Szakközépiskola kosárlabdacsapata. A jubileum alkalmából az ESZI sportcsarnokában találkoztak a sikerek kovácsai.

– Idehoztam egy kiváló edzőt, Mészáros András személyében. Az volt a feladata, hogy öt éven belül legyen magyar bajnokcsapat az ESZI-ben. Hat évet kellett rá várni, de sikerült. Ez annak idején óriási szenzációt váltott ki. Az oktatás térképén még alig látszódott az ESZI Magyarországon. Nagymúltú iskolákat tudtunk legyőzni a debreceni döntőben – idézte fel a három évtizede történteket az akkor hivatalban lévő intézményvezető, Kováts Balázs.

– Nagyon örültem, hogy ebben az iskolában taníthatok. Idekerült Gulyás Robi, Jankovics Laci, Honos Anti, Zeleznyik Zsolti és Jambriska Balázs, és ők alakították ki azt a szuper kezdő ötöst, akik aztán igazából országos szinten is egyeduralkodók voltak – emlékezett Mészáros András.

Gulyás Róbert nemzetközi és hazai sportolói pályafutását követően jelenleg az ASE NB I.-es kosárlabdacsapatának szakosztályvezetője, a mai napig büszke az akkor elért sikerekre. – Az ESZI első olyan csapata voltunk, amely bármely országos versenyt megnyert. Nagy büszkeséggel töltött el minket, hogy nagyon jó csapatban játszottunk, jó volt a csapatszellem, jól éreztük magunkat. Azt sem lehet elfelejteni, hogy Kováts Balázs igazgató úrral hányan eljöttek Debrecenbe megnézni a döntőt, és hányan szurkoltak nekünk – mesélte a korábbi center.

A Festo-kupa döntőjét 1992-ben Pakson rendezték meg. A nemzetközi megmérettetésen többek között francia, görög, ciprusi és jugoszláv csapatokat győztek le Gulyás Róberték, és megnyerték a kupát.

A találkozóról bővebben beszámolót adott a TelePaks televízió a Lelátó szeptember 13-i adásában, a műsor visszanézhető a TelePaks Youtube csatornáján és a telepaks.net oldalon.

Dallos Tibor