Napi aktualitásokkal rendelkezik a projekt

Még ebben az évben sor kerülhet az üzemidő-hosszabbítás projekt formális megalapítására az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója szerint. Pekárik Géza kérdésünkre a TEIT-napon azt mondta, napi aktualitásokkal rendelkezik a projekt. Készül a terv, illetve azon dolgoznak, hogy megteremtsék a szükséges személyi, szervezeti feltételeket.

Fotó: Babai István/korábbi felvétel
Fotó: Babai István/korábbi felvétel

Idén júniusban jelentette be a technológiai és ipari miniszter, hogy a kormány elkötelezett a paksi atomerőmű négy blokkjának üzemidő-hosszabbítása mellett. Dr. Palkovics László az egyeztetést követően tájékoztatta az újságírókat, többek között arról, hogy az üzemidő-hosszabbítás projekt minden elemét a teljes nyilvánosság előtt kívánják végrehajtani. Kiemelte, hogy alapvetően tíz és húsz év közötti hosszabbítás lehetséges.

A júniusi sajtótájékoztató. A képen (b.-j.): dr. Palkovics László, technológiai és ipari miniszter, Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója és dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks archív

Az ezzel kapcsolatos megalapozott és felelős döntéshez szükséges feladatokról folyamatosak az egyeztetések. A projekt napi aktualitásokkal rendelkezik, mondta kérdésünkre a szeptember 2-án megtartott TEIT-napon a paksi atomerőmű vezérigazgatója. Pekárik Géza hozzátette, hogy az ütemezésnek fontos elemei vannak.

Szándékaik szerint ebben az évben a projekt formális megalapításáig szeretnének eljutni. Ez azt jelenti, hogy projekttervet készítenek, projekt alapító okiratot hagynak jóvá, illetve megteremtik a szükséges személyi, szervezeti feltételeket.

A jövőben a paksi atomerőmű hat blokkjának együttes működtetése is kiemelten fontos lesz, mert hozzájárul az ország energiafüggetlenségéhez. Pekárik Géza abban bízik, hogy ez az állapot bekövetkezik, és viszonylag hosszú időszakot tud átölelni ez az együttes működés. Hozzátette, hogy a hat blokkon túl még további blokkok is – nem feltétlenül paksi telephelyen, de a Duna vizét hűtővízforrásnak felhasználva – tudnak működni, hiszen az energiarendszernek nagy szüksége van a stabil termelői kapacitások rendelkezésre állására.

A paksi atomerőmű négy blokkja 1982 és 1987 között készült el. A harmincéves üzemidőt 2012 és 2017 között húsz évvel hosszabbították meg.