Paksi küldöttség látogatott el Zentára

Paksi delegáció utazott Zentára a Város Napja alkalmából. Az ünnepségre a Bottyánsánc az évszázadok forgatagában című kiállítással készültek a Paksi Városi Múzeum munkatársai. A tárlat megnyitója volt egyben a zentai többnapos rendezvénysorozat első programja.

Forrás: a Paksi Városi Múzeum Facebook-oldala

A zentai csata 325. évfordulója és a város ünnepének alkalmából rendeztek többnapos kulturális kavalkádot Zentán, amelyre Paks is meghívást kapott. Az ünnepség részeként Paks múzeumi kiállítással ajándékozta meg a testvértelepülést. A Bottyánsánc az évszázadok forgatagában című tárlat megnyitóján Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere és dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna, Paksi Városi Múzeum igazgatója is köszöntötték a megjelenteket. A kiállítás a Bottyánsánc történetét meséli el a bronzkortól egészen a Rákóczi-szabadságharcig. A tárlatot makettek, műtárgyak másolatai, korabeli ruhába öltöztetett bábuk és interaktív táblák színesítik – tájékoztatott dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna, a Paksi Városi Múzeum igazgatója.

Forrás: a Paksi Városi Múzeum Facebook-oldala

A kiállítás mellett múzeumpedagógiai- és kézműves-foglalkozással, illetve „régészkedéssel” készültek a Paksi Városi Múzeum munkatársai, valamint korabeli ruhákban, fegyverekkel és pajzsokkal készíthettek fotót az érdeklődők. Az intézmény igazgatója kiemelte, hogy nagy sikert aratott a program, ahol több mint 300-an jelentek meg. A négynapos út során a múzeum munkatársai részt vettek egy Árpád kori templom feltárásán is, illetve további kulturális programok várták a paksi delegációt, például a városnapi díszülés.

A pandémiás időszakban nem volt lehetőség a személyes kapcsolattartásra a testvértelepülésekkel, idén azonban már alkalom nyílt a találkozásra. Az elmúlt időszakban Zentán kívül további két testvértelepülésre, Kézdivásárhelyre és Reichertshofenbe látogatott el paksi városi küldöttség. Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere azt mondta, mindenki régóta várta, hogy személyesen is tudják tartani a kapcsolatot, és ez nemcsak a városi delegációkra igaz, hanem a különböző intézményekre, civil szervezetekre is.

(További fotók találhatók a Paksi Városi Múzeum Facebook-oldalán)

TelePaks Híradó: