Paks II. Atomerőmű – meggyőző az orosz mintaerőmű Szentpétervár mellett

Második alkalommal, szeptember 7-8-án rendezték meg Oroszországban a Roszatom nemzetközi horgászversenyét a Leningrádi Atomerőmű tőszomszédságában, a Finn-öböl vizén. A tíz országból érkezett 26 fős mezőnyben a magyar csapat szép sikert ért el, megszerezve az előkelő 4. helyet. Szakértőként, magyar szemmel azért is volt különösen érdekes ez az esemény, mert ennek apropóján immár működés közben is láthattam a 2018-ban, illetve 2021-ben termelésbe állított, a világon ma a legkorszerűbbnek számító VVER-1200-as blokkokat, amelyek a Paks II. Atomerőmű első számú referenciájaként szolgálnak.

Fotó: Hárfás Zsolt

Korábban már többször jártam itt, akkor még csak épültek a blokkok, amelyek ma már 2400 MW villamos teljesítményt képviselnek. Vlagyimir Pereguda, a Leningrádi Atomerőmű igazgatója ismertette a két blokk építésének főbb állomásait, és azok főbb jellemzőit. Elmondta, hogy az orosz VVER-1200 típusú atomerőművi blokk, amelyekből kettő Novovoronyezsben, kettő itt, egy pedig Fehéroroszország első atomerőművében üzemel, ma a világ legbiztonságosabb típusa, amit a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is elismert.

Ismertetőjéből többek között kiderült, hogy a VVER-1200-as egy olyan nyomottvizes típus, amely a biztonság maximalizálása érdekében optimálisan alkalmazza a már korábban is bevált aktív és az alapvető fizikai törvényszerűségeken alapuló passzív biztonságvédelmi rendszereket. A passzív rendszerek villamosenergia-betáplálás és emberi beavatkozás nélkül is képesek kezelni egy üzemzavari helyzetet, és 72 órán keresztül ellátni a blokk hűtését.

És ott van még a zónaolvadék-csapda, amely a biztonság ilyen szintje mellett feleslegesnek is tűnhet. Ám az atomenergetikában egyvalamiből soha nem lehet elég – ez pedig a biztonság. Ezért is építi be a Roszatom minden új atomerőműbe szériatartozékként a reaktortartály alá a hatalmas, üstre emlékeztető szerkezetet, amely képes a megolvadt zóna felfogására, megszilárdítására és biztonságos hűtésére.

Szakértőként a már jól ismert biztonsági jellemzők (pl. redundáns biztonsági rendszerek, repülőgép-rázuhanás elleni védelem, zónaolvadék-csapda) mellett az eddigi üzemeltetési tapasztalatokra is kíváncsi voltam. Nos, az üzemeltető orosz kollégák erről nagyon elégedetten nyilatkoztak, amikor felkerestük a blokkvezérlőt. Az elmúlt négy év tapasztalata alapján külön is kiemelték a Paksra kerülő technológia rendkívüli megbízhatóságát és kiforrottságát. Mindezt konkrét példákkal is alátámasztották, ami különösen meggyőzővé tette az elmondottakat. Jó volt azt is hallani, hogy a két új paksi blokk építésekor számíthatunk az itteni szakemberek tudására és tapasztalataira, illetve itt fogják majd kiképezni az egyes szakterületek instruktorait, akik a magyar kollégáiknak megtanítják a VVER-1200 típusú egységek üzemeltetési ismereteit.

Ahogy mondani szokás, nincs két egyforma blokk a világon, még ha a technológia azonos is. Így van ez a Leningrád-2 és a Paks II. esetében is. Közös viszont bennük, hogy a Leningrád-2 és a Paks II. is a kapacitás fenntartását szolgálja. Előbbiek termelésbe állásával leállítottak a négyből két RBMK-1000 típusú egységet, amelyek a hetvenes évek óta üzemeltek. A Leningrád-2 telephelyén már elkezdődött a tereprendezés a két újabb VVER-1200-as blokkhoz, amelyek 2032-ig állhatnak kereskedelmi üzembe, végleg múlt időbe téve a csatorna típusú, grafitmoderátoros forralóvizes blokkokat.

Fotó: Hárfás Zsolt

Ha az új blokkokra pillantunk, Paks II. és a Leningrád-2-es kiépítés között a leginkább szembeötlő különbség, hogy a Finn-öböl partján hűtőtornyok sorakoznak, amelyekből a kiáramló vízgőz felhővé áll össze. Ezekre a gigantikus létesítményekre – a 2-es blokkhoz tartozó 167 méter magas hűtőtornyot közelről is megnéztük – az orosz szabályozás miatt van szükség. Pakson a Duna vizével a hűtés biztonságosan megoldható, ezért nincs szükség az ég felé törő gigantikus építményekre. Az orosz tervezők arra is gondoltak, hogy Pakson a legforróbb nyári napokon se legyen szükség a Dunába visszavezetett hűtővízre vonatkozó korlátozások miatt a blokkok visszaterhelésére. Alacsony vízállás és magas vízhőmérséklet esetére az új melegvízcsatorna mellett kiegészítő csúcshűtő berendezés áll majd rendelkezésre, amely a felmelegedett hűtővizet hűtőcellák segítségével visszahűti a Dunába való visszaengedés előtt.

Fotó: Hárfás Zsolt

Az erőműben tett látogatás másnapján tartották a horgászversenyt, amelyen Magyarországot Kern Ferenc, a Paksi Atomerőmű gépésze és unokatestvére, Kern László képviselte Kápolnásnyékről – szép sikerrel. Tizenkilenc sügért fogtak, és ezzel a negyedik helyen végeztek a mezőnyben.

A pergetőhorgászok versenyén a vendéglátó Oroszország mellett Banglades, a Dél-Afrikai Köztársaság, Egyiptom, India, Magyarország, Kazahsztán, Örményország, Üzbegisztán és Törökország képviseltette magát. Vagyim Tyitov, a Roszatom külföldi képviseletét ellátó Rusatom International Network elnöke a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a verseny lehetőséget biztosított annak bemutatására, hogy az atomenergia mennyire tiszta energiaforrás, a nukleáris technológia és a természet miként egészítik ki egymást. A vendégek saját szemükkel is meggyőződhettek erről csakúgy, mint arról, hogy a közel fél évszázada üzemelő atomerőmű közvetlen szomszédságában mennyire érintetlen az élővilág.

A magyar horgászok. Fotó: Hárfás Zsolt

A városban járva különösen érdekes volt látni, milyen kellemes környezetben élnek az erőmű dolgozói. A jövőre 50 éves városban a lakóházakat hatalmas fenyők és nyírfák veszik körbe, annyira tiszta a levegő, hogy szinte harapni lehet. A vízről nézve a part csupa erdő. Amint arról Mihail Voronkov, a város polgármestere beszámolt, az atomerőműből származó adóbevételek, illetve az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszatom-leányvállalat, a Roszenergoatom jóvoltából jelentős infrastrukturális beruházások valósultak és valósulnak meg. Sportpályák sokasága mellett egy pihenőpark is létesült, és igazi unikum az Andersenográd, a nagy dán meseíró figuráit felvonultató, egykori lovagvárat mintázó mesepark. A városvezető elmondása alapján itt odafigyelnek arra, hogy jól érezzék magukat az erőmű dolgozói. A jó fizetés mellett lakással várják a fiatalokat. Szavait, miszerint Szosznovij Bor egy olyan város, ahol jó élni, a személyes tapasztalataim is alátámasztották. Tiszták és rendezettek a közterek, sokan sportolnak és rengeteg a kisgyerek a városban, az üzletekben a nyugati szankciók ellenére árubőség és jelentős választék van – mindez jórészt a magyarországinál alacsonyabb árszínvonalon.

Fotó: Hárfás Zsolt

A Szosznovij Borban tapasztaltak szakértőként ismét meggyőztek arról, hogy a Paksra szánt VVER-1200-as orosz blokkok jó választást jelentenek, nemcsak biztonságosak, de üzemeltetési tapasztalataik is kiválóak. Nemhiába ma a Roszatom a világ vezető atomenergetikai vállalata. Jelenleg is 11 országban 34 új blokkot épít, amelyek a megvalósítás különböző fázisában vannak. Jövőre pedig itthon is megkezdődik az évszázad építkezése, amely századunk végéig bőséges, klímabarát és megfizethető villanyáramot biztosít Magyarország számára.

Hárfás Zsolt
atomenergetikai szakértő,
az atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője