Hosszabbításban kapott ki az ASE

Tízedik alkalommal kerül megrendezésre Pakson a Morgen Ferdinánd kosárlabda emléktorna. Az ASE jelenlegi keretében már csak Kovács Ákosnak vannak személyes emlékei a 2012-ben 22 éves korában elhunyt játékosról.

– A 2011/2012-es bajnoki rajt előtt együtt szerepeltünk a magyar válogatottal Kínában az Universiadén, és abban a szezonban játszottunk utoljára együtt. A kupadöntőben a Szolnoktól kaptunk ki, a bajnokságban sajnos nem sikerült dobogóra kerülnünk. Jól tudtunk együtt működni a pályán, köszönhetően annak is, hogy kintről és bentről is veszélyes volt a gyűrűre, ezért mindig tudtunk valami váratlant húzni. Sok szép sikerben volt részünk a pályán, volt sok közös élményünk a pályán kívül is, sokszor eszembe jut még most is, hogy sokkal több is lehetett volna ezekből – mondta a Paksi Hírnöknek Kovács Ákos az ASE kosárlabdacsapatának kapitánya.

A négycsapatos torna első mérkőzését az SZTE SZEDEÁK és a Kometa Kaposvár játszotta, a somogyi kék-fehérek minden negyedet, így a mérkőzést is biztosan nyerték, és bejutottak a szombati döntőbe. Naturtex-SZTE-SZEDEÁK – Kometa Kaposvári KK 66-82 (15-16, 19-25, 13-17, 19-24).

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A második mérkőzés előtti megnyitón Szabó Péter polgármester emlékezett meg Morgen Ferdiről, nem a város vezetőjeként, hanem mint egykori osztályfőnöke és történelem tanára. Ezután a csapatok kapitányai elhelyezték a megemlékezés virágait.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Az ASE – Brno meccsre szépszámú közönség jött össze, nagy tapsot kapott az első pontokat szerző Eilingsfeld. Fej fej mellett haladt a két csapat, hol a hazaiak, hol a vendégek vezettek. A negyed közepén 14-13-nál Eilingsfeld két értékesített büntetővel már tíz szerzett pontnál járt. Átvette az irányítást a Brno, és fokozatosan ellépett, egy tripla után 20-26-ot mutatott az eredményjelző. Keményített a védekezésén az ASE, sikerült több vendégtámadást is megakasztani, támadásban viszont ültek a dobásaik. Taiwo, Atkinson Jr., Eilingsfeld és Kovács Ákos révén egy 8-0-s rohammal 28-26-ra már a paksi csapat vezetett. Utolsó másodperces Taiwo zsákolással ASE előnnyel ért véget az első tíz perc.

Már az első perc végén, egy 5-0-s Brno széria után időt kért Csirke Ferenc, ami után Edwin triplájával és Green büntetőjével 34-34-re alakult az állás. Ismét ellépett a cseh csapat, hétpontos paksi hátránynál kért időt a hazai vezetőedző. Újra sikerült ledolgozni a hátrányt, Gulyás és Green távoli találatai után 43-43-nál a vendégek kértek időt. Green dobott egy újabb hármast, de nem sokkal később megsérült, és lebicegett a pályáról. Frank hárompontosa az utolsó percben nagyon kellett, kétpontos vendég vezetéssel ért véget az első félidő.

A harmadik felvonás elején Atkinson vette hátára a hazai csapatot, bő négy perc alatt szerzett kilenc pontjával kétszer is időkérésre késztette a vendégeket, az ASE pedig ellépett 62-53-ra. Ez sem törte meg a hazai lendületet, Eilingsfeld hármasa és Kovács Ákos büntetői után már tíz pont fölé nőtt a piros-kékek előnye. Nem volt válasza a vendégeknek a paksi rohamokra, a hazai magasemberek rendre megverték őket a palánk alatt, és tízenhárom pontos előnyt szorgoskodtak össze a harmincadik perc végére. Atkinson Jr. ebben a negyedben 14 pontot szorgoskodott össze.

Nem indult jól a negyedik negyed, bő két perc után időt kért Csirke Ferenc, miután a vendégek két triplával hét pontra csökkentették hátrányukat. Még ezután sem lett vége a „rémálomnak” a csehek minden kísérlete – csak távoli –, szám szerint négy, beesett, és a hatodik perc végére már ők vezettek egy ponttal. Az utolsó percekben sikerült visszavenni az előnyt, de megtartani már nem, a dudaszó előtt hét tized másodperccel egyenlítettek a vendégek, következett a hosszabbítás.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A ráadásban Eilingsfeld hármasával 95-91-re még a paksi csapat vezetett, de ismét beindult a cseh triplaeső, és 95-102-re átvették a vezetést. Az ASE már nem tudott egyenlíteni.

Atomerőmű SE – Basket Brno 100-105 (30-29, 19-22, 29-14, 11-24, 11-16).
Ma (09.17. a bronzéremért az ASE a Szegeddel játszik, míg a döntőben Kaposvár-Brno összecsapást láthatnak a kilátogatók.