Bravúros győzelemmel kezdte a bajnokságot az ASE

Elkezdődött a 2022/2023-as NB I/A csoportos férfi kosárlabdabajnokság. Az Atomerőmű SE csapata az Alba Fehérvár együttesét fogadta a Gesztenyés úti sportcsarnokban. A paksiaknál a teljes keret Csirke Ferenc vezetőedző rendelkezésére állt, a vendégeknél Szabó Zsolt sérülés miatt nem játszott.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Atkinson közelijével indult a mérkőzés, négy kétpontos érkezett rá válaszul. Gyorsabb volt az Alba, sokszor becsapdázták a paksi játékosokat, három perc elteltével 4-8-at mutatott az eredményjelző. A negyed közepén időt kért Csirke Ferenc, nyolcpontos vendégvezetésnél. Vojvoda triplája után tíz pont fölé nőtt a fehérvári előny, de Green azonnal válaszolt, szintén távolról. Kovács büntetőivel és Green középtávolijával 13-21-re alakult az állás, de az utolsó két támadásból ismét betaláltak a vendégek. Sok eladott labda és rossz dobások jellemezték az ASE játékát az első tíz percben.

Kovács Ákos közelije után belehúzott az Alba, egy közeli és három tripla esett be a hazai gyűrűbe, 15-36-ot mutatott ekkor az eredményjelző, időt is kért az ASE. Edwin közelről, majd távolról volt eredményes, Green duplája után időt kért a Fehérvár. Felpörgött a paksi csapat, sebességben is felvették a versenyt, szemre is szép támadásokat vezettek, és a védekezéssel sem volt ekkor gond. Atkinson közelről, Green és Edwin középtávolról volt eredményes, egy 13-0-ás sorozattal 28-36-ra zárkóztak a piros-kékek. A végjátékban még mind a két oldalon beesett egy-egy kétpontos, látótávolságban maradtak Eilingsfeldék.

Nem lassult az iram, egymásnak estek a csapatok, a hazaiak fokozatosan faragták le a hátrányukat. Atkinson Jr., majd Green közelről aztán büntetőkből volt eredményes, három pontra csökkent a paksi hátrány. Eilingsfeld zsákolása után a negyedik percben 38-41-et mutatott az eredményjelző. A következő percekben őrizte hárompontos előnyét az Alba, de jött Eilingsfeld, és előbb egy triplát, majd egy ziccert értékesített, 44-45-nél időt kértek a vendégek. A nyolcadik percben Grubor hármasával egyenlített az ASE, majd Edwin, Eilingsfeld és Kovács Ákos pontjaival 52-47-re ellépett. Green távolija után hat pontra nőtt az előny, de három értékesített büntetővel lefelezte az Alba.

Két vendégtriplával indult a negyedik felvonás, átvették a vezetést. Eilingsfeld közelije után Atkinson Jr. egy kettessel, majd egy 2+1-es akcióval 62-60-ra alakította az állást. Taiwo találata után időt kért az Alba. Ezután felváltva estek a kosarak, hol a hazaiak, hol a vendégek vezettek. Hatalmas küzdelem folyt a pályán, mindenki keményen odatette magát, a paksi játékosok űzték-hajtották egymást. Eilingsfeld labdaszerzése után egy gyors indításból Kovács Ákos dobott egy ziccert. Harmincöt másodperccel a vége előtt 78-76-nál időt kért az Alba, és az utolsó másodpercben egyenlített.

A ráadás elején még tartotta magát az Alba, majd Kovács Ákos vezérletével fokozatosan ellépett az ASE. Edwin közelije után már kilenc pontra nőtt az előny, a mérkőzés egy hatalmas Eilingsfeld zsákolással ért véget.

Atomerőmű SE – Arconic-Alba Fehérvár 93-84 (13-25, 17-13, 25-14, 25-28, 13-4)
ASE: Frank -, Green 17/6, Gulyás -, Pajor -, Taiwo 2, Kovács Ákos 18, Eilingsfeld 19/6, Grubor 3/3, Csizmadia NJ, Edwin , Atkinson Jr. 21, Karosi NJ.

Csirke Ferenc: Gratulálok a fiúknak, az első mérkőzésen a legnagyobb bajnokesélyest fogadtuk. Az elején jól dobott az Alba, az volt a fontos, hogy félidőre visszajöttünk lőtávolba. A második félidőben a közönség szinte belehajszolta győzelembe a csapatot.

Eilingsfeld János: Az első negyedben bealudtunk, puhábban védekeztünk, lekéstünk az átadásokról, ráadásul az Alba nagyon jól dobott. A második félidőben másképp jöttünk ki, más felfogásban játszottunk, a csapat és a közönség egymásra talált.