Két- illetve többoldalú megbeszélést folytatott az OAH

2022. szeptember 26-án kezdődött a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) éves közgyűlése Bécsben. Az egyhetes tanácskozáson az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) delegációját Kádár Andrea Beatrix elnök vezette. Az elnök a központi programok mellett két- és többoldalú találkozókon vett részt, amelyeken tárgyalásokat folytatott a tagállamok felügyelő hatóságainak vezetőivel, továbbá az OECD Nukleáris Atomenergia Ügynökséggel, valamint felső szintű egyeztetésekre került sor az Európai Bizottsággal, írják az OAH honlapján.

Forrás: haea.gov.hu

Az OAH vezetői megbeszéléseket folytattak az amerikai, az argentin, a bolgár, a finn, a horvát, a lengyel, a marokkói, a román, a szerb és a török hatóság képviselőivel. A kétoldalú megbeszéléseken fő témaként az elmúlt időszak értékelése, valamint a jövőbeli együttműködések iránya szerepelt.

Az OAH delegációja egyeztetett négyoldalú találkozó keretében a cseh, a szlovák és a szlovén hatósággal az aktuális, közös érdeklődésre számot tartó hatósági ügyekről, valamint megvitatták azokat a szakmai kérdéseket, amelyek a nemzetközi szervezetek irányában közös álláspont kialakítását igényelhetik.

Az Amerikai Egyesült Államok, valamint Románia nukleáris hatóságával folytatott egyeztetés kiemelt jelentőségű volt a találkozók sorában: az érintett országokkal megújított szakmai együttműködési megállapodást írt alá az OAH a következő ötéves időszakra vonatkozóan. Az argentin hatósággal először került sor felsővezetői szintű találkozóra, amelynek egyik célja az volt, hogy közösen meghatározzák a jövőbeni legfontosabb együttműködési területeket.

Kádár Andrea Beatrix a megállapodások kapcsán hangsúlyozta: a szakmai együttműködések kiemelt jelentőségűek a hatóságok közötti tudásmegosztásban, a tapasztalatok közös értékelésében, mert jelentős mértékben hozzájárulnak a hatósági tevékenység folyamatos fejlesztéséhez.

OAH Kommunikáció