Újabb okoszebrákat alakítanak ki

Folytatódik az okos zebrák kialakítás Pakson. A második ütemben a Dózsa György úton a rendőrség épületénél, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium előtt, valamint a Tolnai úton, a Paksi Benedek Elek Óvoda Hétszínvirág tagóvodája előtt lévő zebrát alakítják át. A projektről Szabó Péter polgármester tájékoztatott, aki elmondta, hogy az átalakítandó gyalogátkelők kiválasztásnál fő szempont volt, hogy mennyire forgalmas az adott hely, illetve van-e a közelben közintézmény, elsősorban oktatási-nevelési intézmény.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– A SafeCross rendszer lényege, hogy a gyalogosokat mozgásirány érzékelő kamerák észlelik, ahogy a zebra előtti aktív zónába érnek. Ekkor a burkolatba épített elektromos prizmák villogni kezdenek, ami jól észrevehető a járművezetők számára. A berendezés részeként mindkét oldalon elhelyeznek egy-egy LED lámpatestet is a láthatóság fokozására – ismertette a polgármester.

Az idei okoszebra program 23 millió forintból valósul meg, az első ütemben a Gesztenyés utca–Kandó Kálmán utca kereszteződésénél a Paksi Benedek Elek Óvoda Mesevár tagóvodája előtt, a Kishegyi úton az Árnyas és Fenyves utcák között a Paksi Benedek Elek Óvoda Kishegyi úti tagóvodájánál, a Táncsics utcán a Paksi Gyógyászati Központ szomszédságában, valamint a Szentháromság téren, a Paksi Bezerédj Általános Iskolánál készültek intelligens gyalogátkelők.

Az okos zebra projekt második üteme állami tulajdonú közúton valósul meg. A forgalombiztonsági beavatkozások elvégzése idején félpályás útlezárás, jelzőőrös forgalomirányítás előfordulhat.

TelePaks Híradó: