A világnap alkalmából koncerteztek

Két programra is várták a közönséget a zene világnapja alkalmából Pakson. Az egyik szervezője a Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola volt, helyszíne pedig az evangélikus templom az ünnepnap előestéjén. A hagyományos koncerten az intézmény tanárai, növendékei közül lépnek fel, maguk választják ki, hogy milyen zenedarabokat adnak elő. Ebben az esztendőben inkább klasszikus zene volt repertoáron.

Forrás: TelePaks-Paksi Hírnök Facebook-oldal

A másik program kórustalálkozó volt amit az ünnepnapon a Csengey Dénes Kulturális Központban, a Paksi Városi Vegyeskar szervezésében tartottak. A házigazda kórus mellett fellépett a Cantemus Kamarakórus Dunaföldvár, az Érsekcsanádi Összhang Kórus, a Kalocsa Kamarakórus és a Tinódi Vegyeskar Szigetvár. Igazán színes zenei programmal várták a közönséget, a hangverseny végén együtt is énekeltek a kórusok.

Forrás: TelePaks-Paksi Hírnök Facebook-oldal

Október 1-jét 1975-ben nyilvánította a zene világnapjává az UNESCO Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára. Mint mondta: „Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói…”