Az aradi vértanúk emlékére

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

– A történelmi események már távol vannak, de szükséges azokat érteni, ismerni, és időről időre a jelenbe hozni – mondta Szabó Péter, Paks polgármestere október 6-i beszédében. Kiemelte, a mostani egyre nehezedő és veszélyessé váló világban újra szükséges élővé tenni, megérteni az önfeláldozó hazaszeretet lelkületét, így ma újra itt az alkalom, hogy feltekintsünk rájuk és megkérdezzük: mit írnak maradandóan szívünkbe az aradi vértanúk? Mit ad személyes életünkhöz a mai ünnep?

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Mint mondta, hiszi, hogy az aradi tizenhárom emlékezete tükör, melyben felismerhetjük nemzetünk igazi lelki karakterét. – Mert mi, magyarok eredendően magunkban hordozzuk a szabadságvágy, a hazaszeretet, a hűség, a bátorság, a tenni akarás és a hit nemes értékeit. A mai emléknap pedig példázza számunkra, hogy mindig voltak hőseink, vértanúink, bátor és szent vezetőink, akik által képesek voltunk elérni a legelérhetetlenebbnek tűnő céljainkat is – fogalmazott, majd arról beszélt, hogy ma is látjuk, hogy a nemzeti érdekeink keskeny útján járni itthon és a világban sokaknak fájó és kirekesztőnek vagy különutasnak mondott bátorság. – Valójában nem más, mint hazaszeretet, tehát a józan ész és a tiszta szív diadala az egyén önzése és a nemzeti érdekeink önfeladása fölött. Ma újra olyan harc dúl a világban és Európában, amelyben a 174 évvel korábban tapasztaltakhoz hasonlóan sokaknak fáj a magyarokra mindig jellemző szuverén élet- és világszemlélet, és önmagunk jól felfogott érdekeinek tiszta, szabad eszközökkel történő megvédése – húzta alá a polgármester.

– Ezért azt kívánom, hogy mai ünnepünk tükrében is ráismerjünk nemzetünk és önmagunk egyéni értékeire, és ezeket képesek legyünk az aradi vértanúkhoz hasonlóan hitelesen megélni családunk, városunk, nemzetünk javára, most az egyre nagyobb kihívásokat hozó időkben is. Kívánom, hogy értsük az idők jeleit és benne cselekedeteink súlyát. Merjük hinni, hogy minden döntésnek, szónak, cselekedetnek súlya van. Tudjunk és akarjunk az aradi vértanúk lelkületével, felelősségével, hazaszeretetével élni, és nyomot hagyni világunkban, közösségeinkben, a ránk bízottak szívében és életében – zárta beszédét Szabó Péter.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A megemlékezésen közreműködött Szabó Dávid (ének-gitár). Az ünnepi beszéd után a megjelentek elhelyezték a Kálvária temetőben álló emlékkeresztnél a tisztelet és hála virágait.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

TelePaks Híradó: