Újra négy blokkal működik a paksi atomerőmű

A paksi atomerőmű. Fotó: Babai István
A paksi atomerőmű. Fotó: Babai István archív felvétel

Rendben lezajlott a paksi atomerőmű 1. blokkjának éves nagy karbantartása, az erőmű minden blokkja zavartalanul üzemel – jelentette be Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára. Az MTI-hez eljutatott közlemény kiemelte: a kormány célja, hogy az energiaválságban is garantálja az ellátásbiztonságot, és alacsonyan tartsa a lakossági energiaárakat. Miközben Európa egyes részein az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt az energia elérhetőségében rendszeres fennakadásoktól lehet tartani és drasztikusan megemelkedett az energiahordozók világpiaci ára, hazánkban biztosított a folyamatos ellátás, és az atomenergia jelenti az olcsóbb áram garanciáját. Steiner Attila aláhúzta: a rezsicsökkentésnek köszönhetően Európában Magyarországon a második legalacsonyabb az áram ára.

A minisztérium csütörtökön (10.06.) kiadott közleménye emlékeztetett rá, hogy a paksi atomerőmű a hazai villamosenergia-termelés közel felét adja, ezzel stratégiai szerepet játszik a hazai áramellátásban és a külföldi kitettségek mérséklésében, a rezsicsökkentés fenntartásában, és nélkülözhetetlen a klímasemlegességi célok elérésében is.

Az erőmű 1. blokkjának éves nagy karbantartása augusztus elején kezdődött, melynek része volt többek közt a reaktortartály és a főberendezések ciklikus vizsgálata is. A blokk leállítását, indítását és a fűtőelemcserével, karbantartással kapcsolatos valamennyi tevékenységet az Országos Atomenergia Hivatal felügyelte. A visszaindítás szerdán (10.05.) megkezdődött, így az atomerőmű mind a négy blokkja ismét üzemel. A minisztérium közleményében az is olvasható, hogy a paksi atomerőműben az előírásoknak megfelelő üzemanyagtartalék rendelkezésre áll, az üzemanyag szállítása a terveknek megfelelően történik.