GMF nemzetközi konferencia

A koronavírus-járványt követően két év után nyílt lehetőség arra, hogy a Nukleáris Létesítmények körüli Európai Önkormányzatok Csoportja (GMF) ismét személyes részvétellel szervezze meg éves közgyűlését és az azt követő szemináriumot, olvasható a TEIT honlapján. Magyarországot Dohóczki Csaba, a GMF alelnöke, a TEIT részéről Romhányi Károly, Gerjen polgármestere, Koch István titkár, az ITET részéről Lieszkovszki Gábor, Rád polgármestere és Makkos László, Vácduka polgármestere képviselték.

Fotó: teit.hu

A vendégeket Gerben Dijksterhuis, Borsele város polgármestere, a GMF alelnöke köszöntötte, és ismertette a kétnapos rendezvény programját, majd Pia Almström elnök asszony megnyitotta a szervezet október 4-én és 5-én tartott közgyűlését. Kiemelte, hogy bár az elmúlt két évben valóban nem nyílt lehetőség a közgyűlés személyes megrendezésére, ugyanakkor a GMF vezetősége és a tagok digitális egyeztetéseken folyamatosan tartották a kapcsolatot.

A GMF elmúlt évi tevékenységéről Meritxell Martell főtitkár számolt be, ismertette azokat a nemzetközi rendezvényeket, amelyeken a GMF a lakossági álláspontot képviselte.

A könyvvizsgálói jelentés és az éves jelenés elfogadását követően a GMF vezetőségének megválasztása következett. A közgyűlés újra bizalmat szavazott a jelenlegi vezetőségnek, így Pia Almström elnök (Svédország), Dohóczki Csaba alelnök (Magyarország), Gerben Dijksterhuis alelnök (Hollandia), Phillip Matthew alelnök (Nagy-Britannia) és Meritxell Martell főtitkár (Spanyolország) újabb egy évig vezeti a szervezetet.

A közgyűlést követően a vendéglátó Borsele település polgármestere beszélt az atomenergetika és az önkormányzatok kapcsolatának hollandiai gyakorlatáról.

A nukleáris létesítmények és az önkormányzatok közötti folyamatos kommunikáció az alapja az érintett felek jó együttműködésének. Ennek egyik speciális területe a balesetelhárítás. A veszélyhelyzetekre és azok elhárítására történő megfelelő készültség közös érdek. A balesetelhárítás hollandiai gyakorlatáról Edith van Reijden, a térség biztonsági igazgatója, a témát érintő lakossági kommunikációról pedig Marco Brugmans, a holland sugárvédelmi és nukleáris biztonsági hatóság elnök-helyettese beszélt.

Az előadásokat követően a résztvevők közösen vitatták meg a tagországok különböző gyakorlatait, majd megtekintették az árvízvédelmi gátrendszert.

A szakmai program második napján Hollandia nemzeti radioaktív hulladéktárolójában, a COVRA-ban tettek látogatást a GMF tagok.

A részletes beszámolót ide kattintva olvashatják.