Tanösvényt adtak át

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A Cseresznyési Harkály Tanösvény átadójára várta az érdeklődőket a minap a megvalósító Ökocsiga Közhasznú Egyesület. A tanösvény létesítése 2022 késő nyarán valósult meg. A táblák eredetileg az Ürgemezőn álltak, ahonnan teljes felújítás, modernizálás után kerültek a jelenlegi helyükre, a Cseresznyéskert Erdei Iskola területére. Az öt táblából álló rendszer ízelítőt ad a környék élővilágáról, növényekről, állatokról, gombákról. Egyes táblák olyan QR- kódot tartalmaznak, aminek használatával az adott állat hangját meg lehet hallgatni, ehhez okostelefonra és mobilnetre van szükség. A táblákból rollapok is készültek, amelyeket például iskolai foglakozásokon tud használni az egyesület – összegzett Sáfrány Szilvia, az egyesület vezetőségének tagja.

A tanösvény létrehozására a Paks város természeti értékeit népszerűsítő tanösvények létrehozása című TOP-os pályázatban nyert forrást az egyesület, aminek részleteiről a paksitanosvenyek.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők, ahogy a következő, Dunakömlődön megvalósítandó projektről is.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A Cseresznyéskert Erdei Iskola Paks városától hét kilométerre, Cseresznyéspusztán működik. Az iskola egykor tanyasi polgári iskola volt, majd Paks fejlődésével idővel egyre inkább elvesztette létjogosultságát, ezért mint iskola befejezte a működését. Az ezt követő időkben főleg nyári táborokat és rendezvényeket tartottak az épületben. Ekkor már erdei iskolaként emlegették, de funkcióját tekintve és hivatalosan sem úgy működött. A város vezetése a 2010-es évek elején tűzte ki célul, hogy az épület állapotának romlását megállítja, teljes felújítást követően erdei iskolaként üzemelteti. A felújítás pályázati forrásból történt, melynek az volt a feltétele, hogy az iskolát erdei iskolává kellett minősíteni. A felújítás során az eredeti épület nagy részét megtartották, új vizes blokkot és tárolót alakítottak ki. Korszerűsítették a fűtést és a szobákat, természetesen a bútorzatot is lecserélték. Ekkor építették meg az udvaron található kilátótornyot, olvasható a paksitanosvenyek.hu oldalon egyéb érdekes információkkal az erdei iskola történetéről, és a tanösvényekről.