Beemelték a reaktortartályt a helyére a Ruppuri Atomerőmű 2. blokkján

2022. október 19-én Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatójának jelenlétében beemelték a reaktortartályt a helyére a Ruppuri Atomerőmű 2. blokkján.

Alekszej Lihacsov és Sheikh Hasina, Banglades miniszterelnöke együtt adták meg a jelt a reaktortartály beszerelésének megkezdésére a Ruppuri Atomerőmű telephelyén. A művelet során a 334 tonnás szerkezetet a kettős falú beton védőépület (konténment) zsilipjén át vitték a reaktorcsarnok belsejébe, majd az ottani polárdaruval emelték be a helyére.

A beton védőépület zsilipjén át egy speciális kocsin vitték a reaktorcsarnokba a reaktortartályt. Forrás: Roszatom

Alekszej Lihacsov a 2-es blokk reaktortartály beemelésének jelentőségéről szólva pozitívan nyilatkozott a Roszatom Bangladessel folytatott együttműködésről. – Egy éve láthattuk, hogy az 1-es blokk reaktortartálya a helyére került, ma pedig ugyanezt a műveletet láttuk a 2. blokkon is. Banglades első atomerőművének építése aktívan zajlik a koronavírus-járvány okozta akadályok ellenére. Őszintén hálás vagyok az építkezésben részt vevő csapatnak a remekül összehangolt munkáért. Köszönöm a Bangladesi Köztársaság hatóságainak a projekt teljes körű támogatását. Minden egyes nap közelebb kerülünk az atomerőmű indításának pillanatához, amelyet Banglades lakossága már nagyon vár – mondta a Roszatom vezérigazgatója.

– A Ruppuri Atomerőművel a jobb élet lehetőségét biztosítjuk honfitársainknak. Még egyszer köszönöm Oroszországnak az atomerőmű építésében nyújtott segítségét. Az építkezés során nagy figyelmet fordítottunk az atomerőmű biztonságára és megbízhatóságára. A biztonság volt a legfontosabb szempont – jelentette ki Sheikh Hasina.

A reaktortartály sikeres beemelését követően a Roszatom vezérigazgatója részt vett az atomerőmű Oktatási Központjának ünnepélyes átadásán. Az új központ az atomerőművet működtető személyzet képzését biztosítja, és technikai felszereltségét tekintve egyedülálló.
A bangladesieket speciális tantermekben fogják kiképezni. Az orosz fél minden szükséges képzési és módszertani programot kidolgozott, amelyek a későbbiekben lehetővé teszik, hogy a bangladesiek önállóan is meg tudják oldani a személyzet képzését.

Háttér:

A Ruppuri Atomerőmű 2. blokk VVER-1200-as reaktortartályának beemelése többlépcsős folyamat volt. Először egy Liebherr LR 11350 nehéz lánctalpas daru emelte fel a tartályt a speciális szállító járműre. Ezt követően reaktorcsarnokba szállították a berendezést. Utána egy polárdaru segítéségével a tartályt függőleges helyzetbe emelték és a reaktoraknában lévő tartógyűrűre illesztették. Az orosz AEM Tyehnologii vállalat gyártotta a VVER-1200 reaktor tartályát amelynek tömege 333,6 tonna, magassága 11,18 méter, átmérője: 4,57 méter.

A Ruppuri Atomerőmű két VVER-1200-as, 2400 MW összteljesítményű blokkja orosz tervek szerint épül a Dakkától, Banglades fővárosától 160 km-re lévő telephelyen a 2015. december 25-én aláírt orosz-bangladesi államközi szerződés alapján. A VVER-1200 reaktorral szerelt bangladesi atomerőmű prototípusa az oroszországi Novovoronyezsi Atomerőmű, amelynek két blokkja sikeresen termel. A VVER-1200-as blokk evolúciós, 3+ generációs típus, amely megfelel a nemzetközi biztonsági követelményeknek.