Átadták a Tolna Megye Védelméért emlékérmeket

Tizenöten vehették át a Tolna Megye Védelméért emlékérmet szerdán (10.26.) Szekszárdon. Az elismeréseket dr. Horváth Kálmán főispán, a Tolna Megyei Védelmi Bizottság elnöke adta át. Szabó Péter, Paks polgármestere is részesült az elismerésben, aki úgy fogalmazott, hogy a kitüntetés Paksnak, a város teljes lakosságának szól, mivel mindenki egyként fogott össze az ukrajnai menekültválság idején.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– Olyan személyeknek adjuk át ezeket a díjakat, akik valamilyen rendkívüli módon helytálltak, illetve a közösségüknek a megbecsülését, így természetesen a főispánét és a védelmi bizottságnak az elismerését is kivívták – ezzel a gondolattal kezdte ünnepi beszédét október 26-án dr. Horváth Kálmán főispán, a Tolna megyei Védelmi Bizottság elnöke a Tolna megye Védelméért elismerések átadóünnepségén a Vármegyeháza dísztermében Szekszárdon.

Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Szabó Péter, Paks polgármestere is átvehette az emlékplakettet, a város ugyanis komoly energiákat összpontosított a humanitárius katasztrófa idején. Nagy erőkkel igyekezett Paks segíteni és befogadni az Ukrajnából menekülőket. A tevékenységért a védelmi bizottság kitüntette a városvezetőt.

Az elismerést Szabó Péter Paks lakosságának ajánlotta, hiszen mint fogalmazott, azoknak jár igazán a köszönet, akik időt és energiát nem kímélve igyekeztek segítséget nyújtani. Példaképp a városvezető visszaemlékezett arra, milyen intézkedéseket hoztak a menekültválság idején: kijelöltek gyűjtőpontokat, ahová ruhákat és élelmiszert lehetett leadni, több városi intézményben pedig ideiglenes befogadó helyet alakítottak ki. Paks a kárpátaljai testvértelepülését, Visket is támogatta különféle adományokkal.

A Paksi Járás területéről átvehette az emlékplakettet még Sárszentlőrinc, Kajdacs, Bölcske és Dunaföldvár polgármestere is. Szabó Péter szerint ez jól mutatja a térségben az összefogás erejét. Valamennyi település együttműködött, amikor az Ukrajnából érkezők elszállásolása, segítése volt a feladat. Szabó Péter szerint rendszeresen tartották a kapcsolatot a településvezetők, ha segíteni kellett egymást, igyekeztek a lehető leggyorsabban reagálni a különféle helyzetekre.

A polgármesterek mellett az Országos Mentőszolgálat, a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, valamint a Tolna Megyei Kormányhivatal munkatársának tevékenységét is elismerték. Az október 26-i ünnepségen összesen 15-en vehették át a Tolna Megye Védelméért emlékérmet.

TelePaks Híradó: