Fontos a fagy elleni védelem

Fotó: TelePaks

Hamarosan megérkezhet a tartós hideg, amely veszélyt jelenthet a vízórákra, a falakban futó csövekre is. A Mezőföldvíz Kft. arra hívja fel az ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy időben tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljék a fagy hatására bekövetkező mérő-meghibásodásokat.

A fagy elleni védekezés éppúgy, mint a mérőhelyek tisztán tartása és megközelítésük biztosítása az ingatlantulajdonosok feladata. Herpai Attila, a Kft. kommunikációs vezetője arról tájékoztatott, hogy a fagy elsősorban a vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti. A kommunikációs vezető azt kérte az ingatlantulajdonosoktól, hogy rendszeresen ellenőrizzék, nincs-e víz az aknában, helyén van-e az aknafedél, és fontos ezek hőszigetelése is, akár hungarocellel, amit az akna aljára rögzíthetnek. A vízmérők leszigetelésére akár pléd vagy papírdoboz is alkalmas lehet.

Fagyveszélynek azonban nem csak az aknákban, hanem fűtetlen pincékben is ki vannak téve a mérőeszközök. Ebben az esetben ügyelni kell arra, hogy a téli hónapokban zárják az ablakokat és cseréljék ki a törött üvegeket. A télen nem lakott épületeknél, vagy a falakon kívül lévő, vagy nem kellően szigetelt vízvezetékek, kerti csapok esetén legbiztosabb módszer a víztelenítés. Először a kerti csap megnyitása, majd a téli elzáró zárása a helyes sorrend – mondta Herpai Attila, aki azt is hozzátette, ha a már befagyott víz miatt nem tudják a tulajdonosok az elzárócsapot elfordítani, akkor óvatosan, meleg vízzel olvasztható fel a benne levő jég. Hasonlóan óvatosan kell eljárni a vízmérő vagy a szabadon lévő műanyagcsövek felolvasztásánál, tilos nyílt lánggal melegíteni ezeket – tanácsolta a kommunikációs vezető.

Amennyiben a tulajdonosok nem tudják megoldani a fagyással kapcsolatban felmerülő problémákat, illetve ha további információra van szükségük, írhatnak az ugyfel@mezofoldviz.hu emailcímre, vagy tárcsázzák az ügyfélszolgálatot a 06/80/442-442-es telefonszámon.