Átadták az új ürgemezei tanösvényt

Cseresznyést követően az Ürgemezőn is új tanösvényt alakított ki az Ökocsiga Közhasznú Egyesület. Az útvonal átadóját október 29-én tartották. A projekt bemutatása után a résztvevők bejárták a tanösvényt, amelynek „okos funkciója” is van. Ennek használatához mobiltelefon, QR-kód olvasó applikáció és mobilnet szükséges.

Fotó: TelePaks

Megújult táblák fogadják a túrázókat Paks határában, az Ürgemezőn. Az Ökocsiga Közhasznú Egyesület pályázat keretében egy okos tanösvényt alakított ki a területen. A korábbi táblákat összeszedték, helyükre új tartalommal ellátott elemek kerültek. A tanösvény hossza megközelítőleg négy kilométer és nincsenek benne nagy szintkülönbségek – tájékoztatott Sáfrány Szilvia, az Ökocsiga Közhasznú Egyesület tagja. Hozzátette, kisgyerekes családok számára is könnyen bejárható az útvonal. Az ösvényt próbálták változatosan kialakítani, a mezőn keresztül az erdőn át is vezet út. A cél az volt, hogy minél több fajt be tudjanak mutatni. A 18 táblát QR-kóddal is kiegészítették, így a túrázok a telefonjukon keresztül böngészhetnek a www.paksitanosvenyek.hu oldalon. Az élővilágról szóló tartalmakon kívül, a teljes útvonal is megtekinthető.

Az új tanösvényt október 29-én mutatták be az érdeklődőknek. Az útvonal minden évszakban bejárható, de az egyesület tagjai a tavaszt és az őszt ajánlják a túrázni vágyóknak. A pályázat keretében Cseresznyésben is kialakítottak az ürgemezeihez hasonló tanösvényt, amelyet október elején adtak át. Az egyesület hamarosan Dunakömlődön, „Tavaszi hérics” névvel tervez útvonalat, amely épített és természeti értékekre fókuszál majd.