Rekordszámú érdeklődő az Erőművek Éjszakáján

Országszerte hetven helyszínen várták az érdeklődőket az Erőművek Éjszakáján, október 28-án, a rendezvényre rekordszámú, csaknem hatezer látogató regisztrált. Az országos programsorozathoz idén is csatlakozott az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az Atomenergetikai Múzeum is.

Fotó: TelePaks

Érdeklődéssel figyelték a látogatók az egyik fizikai kísérletet az Atomenergetikai Múzeum tárlatvezetésen az Erőművek Éjszakáján. A szakemberek azt mutatták be, hogy az emberi test vezeti az áramot, a résztvevőknek szó szerint égnek állt a hajuk. Majd azt is megtudhatták a látogatók, hogy az árammal mennyi minden lehet csinálni, például még zenélni is lehet.

A program összeállítása során elsődleges szempont volt, hogy az a gyerekek számára is érthető és élvezetes legyen, így a különböző fizikai kísérletekben részt is lehetett venni. Krizsán Árpád múzeumpedagógus közérthető módon avatta be az érdeklődőket az atomerőmű történetébe, működésébe, majd bemutatta miként keletkezik áram az energiaátalakulások során. – Első körben mozgásból, dörzsöléssel elektromos jelenséget hoztunk létre, aztán megforgattunk egy generátort, így az erőműves generátorokhoz hasonló energiatermelési lehetőséget lehetett végig kísérni. Mivel nemcsak a termelés érdekes, hanem az is hogyan jut el a villamosenergia a fogyasztóhoz, a transzformátor működéséről is beszéltünk egy keveset – magyarázta Krizsán Árpád. A múzeumpedagógus az előadás során arra is felhívta a figyelmet, hogy az árammal játszani nem szabad, mert veszélyes.  – A Tesla-tekercs viszont ártalmatlan. Itt a frekvencia is változtatható és olyan frekvenciaállományokban működik az eszköz, hogy ha belenyúlunk a szikra útjába sem ér minket áramütés. Azonban a hallható hangfrekvenciát is tudjuk változtatni, vagyis gyakorlatilag az árammal zenéltünk – tette hozzá.

Az idei, országos rendezvénysorozat egyik fő témája a tudatos energiafelhasználás volt. Pakson Härtlain Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) mesteroktatója avatta be az érdeklődőket abba, hogyan lehet kiszámolni a háztartási eszközök energiafogyasztását és azok költségeit. A különböző adatokat egy Excel-táblázatba vitte fel.  – Könnyedén ki lehet kalkulálni, hány percig kapcsolják be hajszárítót egy hónap alatt a családtagok. Ha a hajformázó eszköz 2200 wattos és ha összesen másfél óráig használjuk azt, akkor a kettőnek a szorzatából meg tudjuk mondani, mekkora mennyiségű energiát használunk havi szinten és az mennyi kerül majd a családnak – mondta Härtlain Károly. A mesteroktató felhívta a figyelmet néhány egyszerű lépésre, amikkel csökkenthetjük kiadásainkat. – Az elektromos fürdőszobai kazán használja a legtöbb energiát egy átlagos háztartásban. Jelentős összeget lehet megtakarítani, ha egyebek mellett fogmosás közben nem folyatjuk a melegvizet. Egyes eszközöket, például a routert egész hónapban bekapcsolva hagyunk, noha azt éjszakára vagy éppen napközben, amikor nem tartózkodunk otthon, ki lehetne kapcsolni – sorolta a fontosabb tételeket a mesteroktató.

– Harmadszorra csatlakozott az Erőművek Éjszakához az Atomenergetikai Múzeum a Paksi Atomerőművel együtt – tájékoztatott Enyedi Bernadett, a múzeum vezetője. – Az a mai nap különlegessége, hogy az esti órákban lehet látogatni a múzeumot. Három órától este hét óráig indítottunk tárlatvezetéseket. A programot fizikashow zárta. Igyekeztünk érdekes, interaktív rendezvényt szervezni, ami az élményalapú tanulást támogatja – fűzte hozzá Enyedi Bernadett.  Az Erőművek Éjszakáján nemcsak a múzeumba, hanem a Paksi Atomerőmű tájékoztató- és látogatóközpontjába is be lehetett térni. Idén százhúsz ember léphetett be az üzemi területre az esti órákban.

Országszerte közel hatezren vettek részt a programon, ami idén új helyszínekkel bővült: az erőművek és a fűtőművek mellett megnyitottak a víziközmű-szolgáltatók és a hulladékgazdálkodók telephelyei is.