Egy pontról határozott a grémium

Rendkívüli ülésen tárgyalt Paks képviselő-testülete a víziközmű társaság integrációjához szükséges társasági részesedés átadásáról november 4-én. A döntés értelmében a víziközművagyon, az azt működtető vagyon és a Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft.-ben fennálló 82,54%-os társasági részesedés átkerül a Magyar Államhoz. A képviselők hét igen szavazattal fogadták el a napirendi pontot. Paks polgármestere szerint jó döntés született, mivel a szolgáltatóval és a vagyontárgyakkal együtt a cég vesztesége is az államhoz kerül át.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Közérdekű bejelentéssel kezdődött a képviselő-testület rendkívüli ülése. A napirend előtti téma a dunakömlődi posta bezárásáról szólt. Mint ismert, az energiafelhasználás csökkentése érdekében 210 településen 366 postahivatal működtetését fogja szüneteltetni a Magyar Posta Zrt. Az intézkedés Paksot is érinti: november 12-től a 3-as, vagyis a dunakömlődi Hegy utcában található hivatal zár be, ezért az ellenzék úgynevezett mobilposta szolgáltatást kérelmezne a jövőben.

Szabó Péter a közérdekű bejelentésre úgy reagált, hogy a városvezetés már kérelmezte a cégtől, hogy a településrészen a bezárást követően működjön a mobilposta szolgáltatás. Paks polgármestere szerint így a településrész lakói a mozgó postakocsinál vehetnék majd igénybe a szolgáltatást.

A képviselő-testület a rendkívüli ülésen egy napirendi pontról, a víziközmű társaság integrációjához szükséges társasági részesedés átadásáról határozott. A november 4-i döntés értelmében a víziközművagyon, az azt működtető vagyon és a Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft.-ben fennálló 82,54%-os társasági részesedés átkerül a Magyar Államhoz. Az ellenzéki Paksi Deák Ferenc Egyesület (PDF) négy jelen lévő képviselőjéből három nem szavazott. Heringes Anita képviselő azt mondta, hogy azért biztosítottak egy fővel szavazatot a többségnek, mert ha nem adják át a céget, akkor a veszteség tönkreteheti az önkormányzatot, ennek ellenére az átadással nem értenek egyet.

A képviselők végül hét igen szavazattal fogadták el a napirendi pontot. Paks polgármestere szerint jó döntés született, mivel a szolgáltatóval és a vagyontárgyakkal együtt a cég vesztesége is az államhoz kerül át. Szabó Péter polgármester kiemelte, hogy a Mezőföldvíz Kft. idén több mint egymilliárd forintos veszteséggel zárná az évet. A következő évben pedig, ha így alakulnak az energiaárak, akár két-három milliárdos veszteséggel is zárhat a cég. Ezt szerinte Paks Város Önkormányzatának, illetve a többi még 43 tulajdonos önkormányzatnak kellene fizetnie.

Paks polgármestere arról is tájékoztatott, hogy a többi tulajdonos önkormányzat már döntött a víziközmű társaság átadásáról. Korábban beszámoltunk róla, hogy az állam azzal a céllal veszi át a víziközmű-szolgáltatást, hogy megőrizzék az ügyfélelégedettséget, magas színvonalú maradjon a szolgáltatás és folyamatos legyen a rendszer fejlesztése.