Ingyenes, érdekes, interaktív – Paksra érkezett a Petőfi-busz

Paksra érkezett a Petőfi-busz. A mozgó, interaktív múzeumbusz két napon keresztül, két helyszínen fogadja az iskolai csoportokat és az érdeklődőket. A látogatók interaktívan ismerkedhetnek meg Petőfi Sándor szerelmi és forradalmi költészetével, életútjával. A Petőfi Irodalmi Múzeum új vándorkiállítása a költő születésének 200. évfordulója alkalmából jött létre.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Csütörtök (11.03.) este gurult be a Paksi Városi Múzeum parkolójába a Petőfi-busz. A Petőfi Irodalmi Múzeum új vándorkiállítását pénteken (11. 04.) a paksi általános iskolák osztályai, szombaton (11.05.) pedig egyéni látogatók tekinthetik meg. A mozgó múzeumbusz először a Paksi Városi Múzeum előtt parkolt le, majd a Csengey Dénes kulturális Központ parkolójába települt át. A tárlat egészen egyedi megközelítésből mutatja be Petőfi Sándor személyiségét, munkásságának ismert darabjait a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. A buszra fellépve rögtön szembetűnik egy mágneses fal, amire úgy kell elhelyezni a költő Az alföld című versének sorait, hogy azok illeszkedjenek egymáshoz, és a végén maga a tájegység jöjjön létre.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Pénteken reggel a Paksi Bezerédj Általános Iskola diákjai látogathatták meg először a buszt. Őket a többi helyi oktatási intézmény követte. A csoportok félóránként váltották egymást. Az ötödik osztályos tanulók érdeklődéssel forgatták, rakosgatták a különböző versrészleteket tartalmazó nagy képeket, és próbáltak ki minden játékot. A gyerekek a busz hátsó részében található egyik okoseszközön pedig Petőfi relikviáiból készíthettek egyedi kollázst. A tárlaton még a költő legjobb barátja, Arany János bajusza is megmozdult az egyik animált képen. A vándorkiállítás egyik látványos része, ahol a költő 1847-ben megjelent kötetét szedték darabjaira, és helyezték el azokat a jármű falán.  – Ez a kiállítás nem a születésétől a haláláig kívánja végigkísérni a költő életútját, hanem Petőfi Sándor életének fontosabb fordulópontjait, kapcsolatait, szerelmi és forradalmi költészetét tárja a látogatók elé, élménygazdagon – fogalmazott Gyenes A. Fanni, aki előadást tartott a diákoknak a buszon. A Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógusa olyan érdekességeket osztott meg az iskolai csoportokkal, mint Petőfi Sándor és Szendrey Júlia megismerkedésének körülményei, vagy Arany Jánossal való találkozásaik száma. Nemcsak a gyerekek tetszését nyerte el a vándorkiállítás, hanem a pedagógusokét is. – A tanulók nagyon élvezték, hogy hozzányúlhattak a kiállítás anyagához. És ez nemcsak élményt ad a gyerekeknek, hanem segít nekik elsajátítani az ismeretanyagot is. Ez a tárlat kapcsolódik az iskolai tananyaghoz, rengeteg érdekességgel kiegészítve. Örültünk, hogy nem kellett ehhez Kiskőrösre vagy éppen Budapestre utaznunk – fogalmazott Fallerné Krasznavölgyi Eszter, a Paksi Bezerédj Általános Iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanára.

A Petőfi Busz 2023 augusztus végéig járja a városokat.  Ez idő alatt több száz településen fordul majd meg. Az utazó kiállítás célja, minél több helyre eljuttatni Petőfi Sándor életművét.